Home » b complex » apa itu PCOS pada wanita?

apa itu PCOS pada wanita?


Lately rasa macam pelbagai term bg penyakit2  yang baru kita dengar.. penyakit tu maybe mmg dah lama wujud,maybe termnya saje yg baru kita dengar..kan?

Sebelum itu,izinkan amy beri salam dulu kepada semua readers… Assalammualaikum….hehe..sorry sebab lama sangat tak update blog…mohon ampun..hehe..for those yang tidak tahu,Amy baru sahaja selamat melahirkan seorang baby boy seberat 3.78kg pada 17 mei 2013 hari tu..Alhamdulillah…kali ni Amy diberi keizinan oleh Allah untuk melahirkan baby secara normal pula wlupun baby kali ni lebih besar dari abangnya dulu..huhu..semuanya atas izinNya..Alhamdulillah….

So berbalik pada penyakit yang Amy nak share kan bersama ni,tiba2 Amy rasa nak share mengenai apa itu PCOS ni?? kadang2 rasa best jugak menjadi seorang penjual supplement ni..Nowadays,utk jadi seorang penjual yang baik dan berkualiti,bukan setakat kena tau skill menjual jer… bagi Amy,sepanjang Amy mempromote barangan SHAKLEE ni,selain Amy gunakan sendiri untuk mengetahui keberkesanan barangan ni,Amy juga perlu banyak menggoogle dan share info mengenai  jenis2 penyakit,punca2 dia,kesan penyakit pada kehidupan seharian kita dan sebagainya..secara tak langsung ilmu kita pun bertambah…tak gitu?

thanks to cik adaa

 

Apakah PCOS?

PCOS adalah masalah endokrin yang utama wanita. PCOS adalah punca utama(80%) wanita yang mengalami  infertili yang disebabkan oleh kegagalan ovulasi.Adalah dianggarkan 10% wanita mengalami PCOS dan kalau ultrasound digunakan sebagai kriteria PCOS, peratusannya lebih tinggi.(20-30%).

Simptom?

Pada 2003, pakar-pakar dari Amerika dan Eropah bersepakat menyatakan bahawa PCOS perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua daripada tiga ciri berikut iaitu

(i) Masalah pengovulan, iaitu tempoh kitaran haid yang lama (contohnya kedatangan haid yang tidak tetap, setiap 2 – 3 bulan), tempoh perdarahan yang lama dan perdarahan yang sedikit.

(ii) Bukti terdapat kadar hormon lelaki, androgen yang tinggi (sama ada secara kadar biokimia atau secara manifestasi klinikal), iaitu hirsutisme (terdapat bulu tumbuh pada kawasan yang khusus untuk lelaki seperti misai dan janggut), jerawat, kulit yang lebih gelap pada bahagian lipatan (bahagian leher, celah ketiak dan celah paha) dan juga botak di bahagian depan kepala.

(iii) Pemeriksaan imbasan ultrabunyi melalui faraj menunjukkan terdapat banyak folikel yang kecil dan tidak membesar secukupnya untuk mengeluarkan ovum dalam proses pengovulan. Klasifikasi yang disebutkan ini juga dikenal sebagai klasifikasi Rotterdam.

Apakah komplikasi-komplikasi atau masalah-masalah berkaitan dengan PCOS?

1.       Masalah/komplikasi masapendek

·         Masalah kitaran haid tidak normal termasuklah haid berhenti.

·         Masalah hirsutism

·         Masalah kesuburan.infertiliti

2.       Masalah/komplikasi masapanjang

·         Obesiti- Kebanyakan wanita yang menghidap PCOS mempunyai metabolisme yang rendah sehingga menyebabkan masalah berlebihan berat badan (obesiti), terutamanya di kawasan pinggul.

·         Masalah metabolic dan rintangan insulin  koelsterol tinggi,sakit jantung.

·         Diabetis Jenis 2 atau diabetis semasa mengandung

·         Darah tinggi

·         “Hyperplasia” dinding rahim dan bolih menyebabkan kanser rahim. Hyperplasia terjadi kerana rangsangan estrogen pada dinding rahim terlalu lama.

Apakah rawatan yang sesuai?

 

Merubah carahidup

Mengurangkan berat badan kepada berat yang ideal dengan permakanan dan senaman. Wanita PCOS memerlukan sokongan dari suami atau kawan-kawan kerana mereka biasa mempunyai ‘low self-esteem’ dan sensitik.

Memulihkan masalah haid

o   Menurunkan berat badan            b

o   Pil perancang keluarga (COCP)

o   Metformin

Metformin adalah ubat kencing manis digunakan untuk mengawal hormone androgen.Metformin bolih menggalakkan ovulasi dan mengawal haid.

Mengawal simtom-simtom hyperandrogenism

o   Kosmetik seperti bercukur,mencabut,elektolisis

o   Ubat Anti-androgen bolih digunakan untuk rawatan jerawat dan hirsutism.Perlu diambil selama 6 hingga 9 bulan untuk menampakkan kebersanannya. Elakkandari mengandung semasa pengambilan anti-androgen.

o   Pil Perancang keluarga dapat mengurang hormone androgen. Contohnya ialah Diane.Selain dari mengurang simtom hyperandrogenism,ianya juga menyebabkan kitran haid teratur dan normal.

Infertiliti

o   Mengurangkan berat badan sahaja bolih membantu seseorang itu mengandung.

o   Induksi Ovulasi dengan Clomiphene atau gonadotrophin.

o   “Ovarian drilling’ melalui laparaskopi

o   In-vitro-fertilisation(IVF).

sumber: Utusan online & Kelinik Wanita

Rawatan secara natural?

Mungkin ada diantara kita lebih suka untuk mendapatkan rawatan bukan melalui ubat-ubatan tetapi lebih kepada secara natural. Apakah yang dapat membantu masalah Pcos?

B Vitamins-The B vitamins help your liver process hormones. Vitamin B6 helps with fertility issues, which many women with PCOS experience, and can help control weight and blood sugar levels. Vitamins B2, B3 and B5 also help with weight and blood sugar levels. Additionally, B6 helps maintain your normal hormonal balance, and along with B2 and B3 is needed by your body for normal thyroid hormone production. Poor thyroid function will affect your metabolism.

Zinc-Zinc is an important mineral for appetite control and a deficiency can cause a loss of taste and smell, creating a need for stronger-tasting foods, including those that are saltier, sugary and/or spicier often more fattening, Zinc is also necessary for the correct action of many hormones, including insulin, so it is extremely important in balancing blood sugar. It also functions together with vitamins A and E in the manufacture of thyroid hormone.

Antioxidant Vitamins-The antioxidant vitamins—A, C and E—are important if you suffer with PCOS. Antioxidants neutralize unstable molecules in your body that can damage your cells.. Vitamin A helps to keep your tissues and skin healthy, but taking in too much vitamin A can harm your bones, advises Harvard. Vitamin C’s upper limit is 2,000 mg. Vitamin C helps your body recover from wounds, produce collagen, supports your blood vessel walls and helps your body make the neurotransmitters serotonin and norepinephrine. The upper limit for vitamin E is 1,000 mg. Vitamin E protects the vitamin A in your body from damage, and may help protect against Alzheimer’s, according to Harvard.

Vitamin D & Calcium-Vitamin D plays important role in calcium absorption. Calcium plays a role in normal follicular development, as well as egg maturation in a woman’s body. PCOS often is characterized by lack of ovulation and arrested follicular development. Thys-Jacobs notes that impaired calcium regulation in the body may be partly responsible for arrested follicular development among women who suffer with PCOS. Vitamin D deficiency also may contribute to insulin resistance, as well as diabetes, note Harris and Chung.

Essential Fatty Acids – EFAs like omega-3, 6 and 9 and DHA are incredibly important to achieving and maintaining a balanced hormone system. They also help your body maintain a healthy weight.

sources: LIVESTRONG & Yahoo! Voices

 

Shaklee? 

Pastinya ada yang terbaik untuk anda:)

pcos

 

Uniknya Ostematrix kami, sudah pun lengkap dengan vitamin d dan magnesium untuk membantu penyerapan kalsium.

Carotomax (Vitamin A)- Carotomax shaklee berbeza dr yang lain kerana ia dalam bentuk provitamin A, yang mana HANYA akan diaktifkan apabila ia diperlukan sahaja. Jadi tiada kes Vitamin A tersimpan dan menjadi toksik seterusnya membahayakan kesihatan.

Choose the best for excellent result!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s