Home » Uncategorized » zaim demam

zaim demam


emm ari ni muhammad zaim demam!menggelabah ibu dgn ayah mlm td.nasib baik dia bleh tido juz pg tadi jer dia merengek2..maybe tak selesa sbb badan panas..So arini ayah terpaksa amik cuti untuk jaga zaim sekejap kat rumah..Ibu kena pergi keje sbb terpaksa settle mana2 keje yg tak settle lg sblm bercuti utk balik kampung ni..tp ibu keje separuh hari jer…tghari nanti ibu balik umah yer syg…jgnlah demam lg..risau ibu setiap kali zaim demam..sgt risau…tp bak kata doktor,baby klu demam tu semua biasa..yg luar biasa nya klu suhunya tinggi sgt..emm time tu mmg wajib risaulah..mmg tak tido mlm lah dibuatnya klu baby demam..ecspecially kalau baby boy..org kata baby boy ni senang kena sawan tarik kalau suhunya tinggi sgt dan klu sekali dah kena,lepas tu senang kena balik..tak taulah sejauh mana kesahihan kenyataan ini..apa2 pun klu suhu dah tinggi sgt,cepat2 lah bwk jumpa doktor..yg penting ubat yg masuk ikut punggung baby tu kena sentiasa ada dlm peti sejuk kat umah..sbb klu kena demam panas tgh2 mlm,leh terus sumbatkan jer untuk turunkan suhu demam tu..satu lg pesan doktor yg aku dengar sepanjang dah beberapa kali zaim demam ni,jgn pkikan anak baju yg tebal2..sbb klu pk logik pun mmg btul apa yg doktor tu ckp..klu dah pkikan baju tebal sgt,lepas tu selimutkan lg anak tu,camner haba panas tu nak kuar dari badan..tul tak?so semenjak itu,every time zaim demam,aku mmg tak pernah pkikan baju yg tebal2 untuk zaim..klu boleh pkikan baju takde lengan tu dgn seluar pendek..ataupun pkikan jer baju lubang2 yg glamer di kalangan baby tu..senang skit haba nak kuar..lepas tu doc pesan,klu boleh slalu mandikan baby ni dgn air biasa..meaning,air tu tak sejuk sgt n tak panas sgt..sbb tu jugak salah satu cara nak turunkan suhu badan yg panas tu..sbb klu dgr ibu2 zaman dulu berpesan,jgn mandikan anak time demam..tp klu tak mandikan,camner nak turun suhu panas tu kan?mungkin dulu caranya lain,skang dah lain..sbb skang ni pun ilmu perubatan semakin canggih..tul tak?emm lg satu petua yg adik aku pernah bgtau,klu anak demam,sentiasa basahkan kaki anak tu..tak kisahlah,nak rendam ker,letak kain basah ker,or spray air kat kaki dia ker..ikut kesesuaian umur anak kita lah kan..nanti insyaAllah,suhu panas tu akan berkurangan..so ibu harap zaim cepat2 sembuh yer syg..tak pun ibu rasa,zaim demam sbb nak masuk 10 bulan kot mgu depan (13.01.2011)..org kata,demam nak beralih bulan..so tak taulah apa plak benda baru yg dia bakal belajar mgu depan..hehe..tunggu jerlah……

2 thoughts on “zaim demam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s