Home » beauty » make-up untuk cantik + nampak muda (^_^) part 1

make-up untuk cantik + nampak muda (^_^) part 1


annyong hashimnigga..salam semua…ari ni nak story mory skit pasal makeup..makeup dan wanita mmg tak boleh dipisahkan lg..mmg tak sah kuar rumah tanpa bermakeup nie,,tak makeup tebal,pki bedak dgn eyeliner pun dah cukup asalkan namanya MAKEUP!hehe..
ok,minggu lepas seperti biasa, setiap hari isnin, amy tak pernah miss utk tgk rancangan kegemaran iaitu STAR KING…rancangan dari Korea ni selalu tunjukkan bakat2 yg luar biasa setiap minggu..tu yg layan tgk tu…so mgu lepas ada satu part yang menarik minat amy,part YOUNG MAKEUP..bila tgk part tu,serius tak pernah terpikir pun,klu nak apply foundation,bedak or apa2 cream kat muka ni,kena ada teknik yg betul sebenarnya..bukan main tenyeh jer yer..hehe..mmg dah byk kali tgk or dengar cara nak apply foundation nie,tp yang ni agak lain sikit..selalunya klu kita pki foundation,klu nak lap muka dgn tisu time berpeluh,mesti lap dgn berhati2..just tepek2 tisu camtu jerkan,utk mengelakkan foundation tu comot..tp cara yg ni,klu kita lap muka dgn kasar pun,foundation tu tak terkesan pun kat tisu tu..means takde tanda lansung kat tisu tu,seolah2 mcm kita tak pki foundation dan muka kita pun nampak natural jer….serius time tgk tu,kagum kejap..haha…so nak tau rahsianya?jeng jeng jeng…..

*ini dilukis oleh saya sendiri..hehe

so bagi sesiapa yg dah tau,sila abaikan entry ini..hehe..amy nak share sbb before ni amy pun tak tau..so for ur information,muka ni kita ada garisan cam kat tapak tangan tu jugaklah…ada garisan2 kan…apa yg amy tgk dalam part YOUNG MAKEUP tu,juru makeup tu kata,klu kita nak apply apa2 pun kat muka,tak kisahlah lotion ke,bedak ke,foundation ker mesti ikut line muka..so yg anak panah tu adalah cara utk apply foundation..sila ikut anak panah tu..jurumakeup tu katalah..hehe..

*sila guna 3 jari ini sahaja

tp make sure juz guna tiga jari nie jer..tu salah satu lg cara..sbb bila garisan tiga jari ni bertemu garisan kat muka,tu yg sapuan nampak kemas,senang dan cepat!!so after apply foundation,tepuk2 skit kat bahagian yg kita dah sapu foundation td…so bila kita sapu foundation ikut garisan yg betul,foundation akan menyerap cantik jer dalam garisan tu td..so muka kita pun akan nampak natural jer…tu sbb time jurumakeup tu sapu dgn tisu,mmg tak terkesan langsung kat tisu tu…
so kat sini amy ada attachkan link video utk part apply foundation ni.. young makeup part 1 .sori,gambar tak clear plus takde subtitle plak..ni jer yg ada…cari kat youtube,smua dah diremove.. hope smua enjoy!next time amy post psl nak apply liquid eyeliner dgn cara yg paling senang..ok?Kamsa Hamnida..

 sharing is caring

4 thoughts on “make-up untuk cantik + nampak muda (^_^) part 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s