Home » Uncategorized » kerja pilih kita or kita yg memilih kerja???

kerja pilih kita or kita yg memilih kerja???


salam semua..tetiba tajuk post kali serius plak..hehe..serius ker..taklah serius sgt tp klu org yg berada di situasi tersebut mungkin akan menganggap “ini serius” bak kata wonder pets..
ok..berbalik pada tajuk di atas,klu tgk pada situasi sekarang mmg susah sgt nak cari keje kan..tak cam dulu,kerja yg kejar kita..tp skang kita yg terpaksa bersaing utk dapatkan kerja..study kat university bertahun2 ,graduate dgn degree pun belum tentu menjamin kerja yg sesuai dgn kelayakan kita…tak macam dulu,klu keluar dgn degree,confirm akan jd pegawai kan..tp klu tgk keadaan ari ni,yg keluar universiti mmglah tersangat ramai..takkan semuanya akan dapat post pegawai yer tak..abis,saper yg nak buat keje yg bawah2 nie..kiranya boleh dikatakan skang ni supply melebihi demand..(nak apply skit apa yg dipelajari..hehe)
     when supply greater than demand = surplus
agak2kan student yg dikategorikan surplus tu,kemana arah tuju diorg agaknya..kesian kan..amy tiba2 timbulkan persoalan ni sbb amy pun salah satu dari diorg..study 5 thn di universiti,graduate dgn degree economics tp last2 jadi kerani jer..bukan nak kata tak bersyukur tp just nak sharekan situasi yg jd pd ari nie…bg amy,amy tak memilih utk mencari kerja,apa yg ada depan mata,semua akan disauk..at least kita dpt experience skit kan…sbb kadang2,bila ada student yg takde keje ni,ramai org akan tuduh yg dia memilih kerja..hellooo…amy takkan salahkan diorg sbb amy pun pernah berada di tempat diorg..disebabkan tak memilih kerja lah,amy sanggup apply post yg bawah dari kelayakan kita..tp bila dipanggil interview,dia kata awk tak layak sbb kelayakan tak setaraf jawatan yg dipohon..tp bila apply jawatan yg sama kelayakan dgn kelulusan,sampai berjanggut jugaklah nak tunggu…yelah,klu 20,000 student degree yg kuar,ada ke post pegawai sebanyak 20,000 disediakan…dan skang ni kuasa “kabel” lagi kuat dari cgpa yg diorg dapat…it’s really unfair!!tp tulah situasi yg terjadi skang..wlupun cgpa tak brape best,tp ada kabel yg kuat,confirm dapat..yg dapat cgpa 4.00 pointer ni,klu takde kabel,mmg susah nak cakaplah….huhu…nak buat camner,tulah hukum alam…yg kaya semakin kaya,yg miskin akan kekal miskin….so the moral of the story,bersyukur dgn apa yang ada..dan yg dapat post sama dgn kelayakan,jgnlah berlagak  sgt sampai taknak pandang org yg ada dibawah nie……tak sesuai oke!
sharing is caring

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s