Home » ramadhan » bukak pose,alasan kita utk makan byk ke???

bukak pose,alasan kita utk makan byk ke???


salam sahabat!dah bukak pose ke.of course dah kan…arini amy ada sesi berbuka pose bersama mak mentua,ipar dan biras2ku…so as usual lah,klu berbuka pose kat luar mesti lah mkn secara buffetkan…

tp satu jer yg buat amy tak paham,kenapa klu dh namanya mkn secara buffet,
kita kena amik makanan banyak2 seolah2 cam esok dh takleh mkn dah…pastu 
bila dh amik makanan secara melampau,confirm aa tak abis.bila tak abis,
namanya membazirlah kan…tak paham btullah..pastu mesti kena nak berebut
time amik makanan…cam pelarian dah lagaknya…kwn amy pernah cakap,
“org kita ni tak clear ttg cara makan secara buffet nie..mkn buffet,patutnya 
amik sikit2..klu tak cukup,amik lg sikit…barulah tak membazir”..btul lah tu kan..klu kita tak membazir,takkanlah kedai tu siap tulis ‘setiap makanan yg dibazirkan,akan dicaj rm 10’….hehe…

burpppp!!!

islam mengajar kita untuk tdk membazir kerana amalan membazir tu 
diibaratkan seperti sifat syaitan..tak semestinya berbuka pose,kita boleh 
melantak byk2 sampai nak solat pun dh tak boleh…ish!ish!ish!renung2kanlah…

*time lepas berbuka td,trdgr ada sorang makcik ni kata
“Allah dh bg kita nikmat makanan,so makan jerlah”‘..tp 
adakah itu alasan kita untuk makan byk sampaikan
nak solat pun jd malas…bad attitude!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s