Home » happy » recall memory

recall memory


salam syawal semua!!masa untuk menajamkan skill menulis
kembali lagi!!kali ni topik apa plak yg menjadi mangsa
menulis ku kali ini..hehe..
tgk pada tajuk tu cam gempak jer kan..haha..takde lah gempak
sgt pun..ari ni byk terbaca psl pregnancy,member yg baru dapat
baby,akan dapat baby,try to conceive,macam2 lah..tetiba
ter’recall’ balik memory time amy bersalinkan zaim dulu..

emm btul lah org kata,klu bersalin better jgn kena induce or dalam
bahasa ibu2 ni, jgnlah sampai kena paksa bersalin..huhu..actually induce
ni ibarat dipaksa bersalin sblm sampai waktunya..normally untuk
ibu2 yg ada masalah,cam baby meninggal dalam perut,air ketuban dah kering
tp jalan still tak terbukak or still tak rasa sakit,or dalam bahasa saintifiknya :
“If your labor doesn’t start on its own, your practitioner can use 
medication and other techniques to bring on (or induce) contractions”
cam kes amy ari tu,air ketuban kering wlupun lg seminggu due date..
so nak tak nak.doc terpaksa pecahkan air ketuban dan of courselah
di induce utk buat amy rasa ada contraction…coz jalan pun baru terbukak
2 cm..tgu punyer tgu punyer tgu,almost 8 hours amy tunggu kat labor room tu.
sakitnya Allah shjlah yg tahu..baring tak kena,duduk lglah rasa tak kena..serius
sakit!senggugut pun tak seteruk tu sakitnya.so lepas 8 jam menunggu,bukaan
baru 6cm..doc kata dia tak rasa lg kepala baby and doc pun tak dpt
budget bila amy akan bersalin..waaa… kepala baby still tak turun2 lg..after 10
jam menunggu,serius dh tak tahan sgt,sampai mintak kat ayah utk dioperate..
mmg semua ibu2 taknak kena operate kan,tp selepas 10 jam menahan sakit,
probability utk amy teran time bersalin adalah sgt rendah..dh lemah
sgt,camner nak push..so pukul 9 mlm,amy dibawa masuk ke 
operation theatre.9.20 mlm, amy selamat melahirkan baby 
boy seberat 3.4kg..fuhhh!!!

i thought sakit bersalin mmg sakit mcm tu tp baru2 ni borak dgn 
sis in law yg baru bersalin..before this,ketiga2 anak dia bersalin secara
normal tanpa di induce..meaning,mmg btul2 tgu air ketuban tu pecah
sendiri..anak keempat,still normal but kena induce sbb my sis
kena kencing manis time pregnantkan yg bongsu nie..so dia kata,
sakit bersalin normal lg ok compare sakit kena induce..huhu..serius
dia kata sakit..hohoho..baru i tau..yelah,time bersalinkan zaim dulu,
takde apa2 pengalaman lg..

so camner plak pengalaman u oll time bersalinkan baby masing2..
mehlah kita kongsi sama2..lain org,lain pengalaman nya yer tak??
mana tau kot2 ada yg kelakar,cemas,sedih,leh share sama2..yg baru pregnant
leh share pengalaman dgn taiko2 ni semua..haha..yg bujang2 pun 
boleh jugak..no hal..blog saya ada UMUM..haha,so jgn malu2 utk baca
or share..


Clip Art

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s