Home » Uncategorized » bukan si tanggang

bukan si tanggang


salam syawal..selamat hari isnin!!!cmner pagi u olls arini??mood ok 
tak..hehe..hope semuanya oke yerk..mood keje tu biarlah semangat 
yerk..
ari ni dtg keje,dah dgr citer tragis..huhu..nak menitik air mata dengar
 walaupun bukan mengenai diri kita..tp ni sbg pengajaran untuk diri 
kita..ada one of my klik kat office ni citer pasal sedara dia..sedara 
dia baru meninggal sbb penyakit jantung..sedara dia perempuan..
dia dah bercerai dan meninggal dua orang anak..yg sulung akan 
ambil upsr minggu depan (huhu..bayangkan)..yg bongsu darjah 3..
nenek dgn atuk dia yang jaga..nenek dgn atuk dia plak,time anak 
dia ni ada,jaga cucu cam tak jaga jer..cucu kena menapak jauh 
untuk ke sekolah..klu org lain nak tumpang kan cucu,dia tak bg 
sbb dia kata memalukan muka atuk dgn nenek..tp apahal yg dia 
taknak hantar..tak paham btul aku..zaman skang ada lg atuk dgn 
nenek yg layan cucu camtu..pastu anak dia ada sakit jantung,
everytime nak gi check up,terpaksa menapak jauh sbb rumah 
dia agak pedalaman skit..klu kita sbg ayah,tergamak ke tgk anak 
berjalan jauh untuk gi check up..ish ish ish..utk pengetahun u olls,
anak dia yg ni tak berduit sgt sbb nak keje yg berat2 tak boleh..
tp anak2 yg lain,smua byk duit..pki bmw 5 series..so anak2 yg lain,
dia mmg layan baik..tu sbb dia layan anak dia dgn cucu dia yang 
ni macam tu..apa punyer mak bapak lah..sanggup bahagikan 
kasih sayang sebab harta..

yang tragisnya,sebelum meninggal mak budak2 ni siap wasiatkan,
klu dia takde,tolong hantar anak2 dia ke rumah kebajikan 
masyarakat..
nak menitik air mata aku rasanya..dh bergenang dh air mata..
mak dia ckp mcmtu sbb dia kata klu kat tempat kebajikan 
masyarakat,seposen pun diorg akan dibagi sama rata..huhu..
anak dia ckp camtu sbb dia tau mcmana mak bapak dia 
layan anak2 dia..OMG!mana tanggungjawab ayah budak2 tu??
si ayah sanggup bercerai dgn mak budak2 tu semata2 sbb nak 
kawin dgn org lain..lepas kawin terus lepas tangan camtu jer..
stupid!!yg paling tragis,time kat hospital,kawan amy ni citer,
budak2 tu nangis siap cakap,saper nak jaga kita nanti..tolong 
panggilkan ustaz,hidupkan mak..ya Allah,bayangkan budak 
yg umur 12 thn cakap camtu..sedihnya..org2 kat hospital tu,
yg takde kena mengena pun leh menangis siap berpelukan 
dgn budak2 tu sbb dengar budak2 tu cakap camtu..klu amy 
ada kat situ,mau aku pun meraung skali..huhu..bayangkan 
klu budak2 tu adalah anak kita..terus rasa nak menangis…
untuk si ayah,pleaselah amik anak,jaga budak2 tu elok2..
mmglah lepas cerai,tanggungjawab terhadap bekas isteri 
dah abis tp tanggungjawab terhadap anak2 tu takkan putus 
sampai mati..mati nanti silalah bersedia dgn jawapan2 yg 
munasabah..klu dh sampai pki bmw,takkan tak mampu 
sara anak dua org??!!!
nilah cter hari ini..klu dulu anak yg jadi si tanggang..ni mak 
bapak plak yg leh layan anak2 dgn cucu camtu..hanya Allah 
jerlah yg mampu membalas semuanya..ni semua adalah 
pengajaran untuk kita pd hari ini..jgn sangka anak jer sanggup 
buat mak camtu,mak pun sanggup beza2 kan anak sbb harta..
Wallahualam…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s