Home » baby » ibu sayang muhammad zaim

ibu sayang muhammad zaim


salam dan selamat tghari sekali lg..hehe,arini saya rasa giler 
nak berblogging..termasuk ni,dah dua post lah utk ari ni 
sahaja..tiba2 idea dtg plak..haha..
takde lah nak tulis apa pun,juz nak share jer..lately,amy rasa 
cam selalu sgt marahkan muhammad zaim tu..huhu..everytime 
marah,cepat jer tangan ni mencubit.tetiba rasa bersalah yg 
amat sgt..teringat kata2 umi dulu, “umi tak pernah pukul anak2.
tu bukan caranya untuk mendidik anak”..yup!kata2 umi mmg 
betul..pukul or cubit anak bukan satu2nya jalan penyelesaian 
dalam mendidik anak2..
kebetulan amy baru shj lepas baca entry di baby center mengenai 
tajuk “aggression,hitting and biting”..why it happen and what to do 
bila anak berkelakuan agak agresif.pada tahap dan umur 
muhammad zaim skang,bila jumpa kanak2 lain,dia dah pandai 
‘bercakaran’..ok ow..bila ibu dalam situasi ni,mulalah cepat tangan 
ni mencubit..tp bila pikir2 balik,kenapa kena cepat jatuhkan 
hukuman sblm cuba memahami situasi dia.kadang2,hitting and 
biting ni adalah normal untuk kanak2..tp tgklah plak mcmana tahap 
keseriusannya..bak kata Nadine Block,executive director of the 
Center for Effective Discipline in Columbus, “Some degree of 
biting and hitting is completely normal for toddler”.

so amy nak share apa yg amy baca.apa yg kena buat klu anak 
kita bertindak agresif pada kanak2 lain.sharing is caring..jom baca!

  • cuba untuk explainkan kat anak kita kenapa dia tak boleh bertindak camtu dgn bagi logical consequences.bukan dgn verbal reasoning..kanak2 tak dapat nak faham dgn marah2 tak tentu pasal tanpa kita menunjukkan contoh keadaan yg logik,keadaan yg dia faham pada tahap umur dia..
  • control your temper amy!hehe..kita kena cool dulu baru dapat cool kan anak2..
  • jangan tunggu lama selepas tgk anak kita ‘bantai’ kanak2 lain.juz a minute or two is enough.cepat2 leraikan dia utk cool down kan dia..dan lepas itu dia akan faham,klu dia buat perkara yg sama,he ends up out of the action…
  • so bila kita lakukan benda yg sama everytime dia bertindak agresif,so dia akan faham.untuk disiplinkan anak2,ibu kena sabar dan lakukan perkara sama berulang2 untuk dia ingat.
  • bg reward klu dia tunjuk pelakuan yg baik..kira tu cam semangat utk dia jd budak baik..macam zaim,klu dia buat sesuatu yg baik,amy akan tepuk tangan dan cakap “good boy”..so dia pun dgn happynya akan tepuk tangan jugak..hehe
so itulah apa yg amy baca arini..sbg ibu,amy kena baca 
byk article utk memahami perangai muhammad zaim nie..
maklumlah,anak first kan,so amy pun tak banyak experience 
lagi..so untuk ibu2,mommy2,mama2,umi2,jom banyakkan 
membaca dan buat research..hehe..gud luck!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s