Home » ethics » why is it so hard to say "thank you"????

why is it so hard to say "thank you"????


salam semua..skang ni cam dah masuk musim hujan..boleh dikatakan
tiap2 hari hujan kan..klu dulu,hujung2 tahun camni,pantai timur jer 
yg akan dilanda musim hujan..tp skang ‘hormon’ cuaca pun dh tak 
menentu..hehe..

em actually hari ni amy bukan nak citer pasal cuaca tp nak sentuh 
sikit isu yg agak berat tp still dipandang ringan oleh segelintir pihak..
kerja amy ni boleh dikatakan tiap2 hari akan berjumpa dan berurusan 
dengan org luar..so sbg pekerja,kita mmg telah diajar cara2 
bagaimana untuk berurusan dengan pelanggan.”assalammualaikum”,
“selamat pagi” or “terima kasih” mmg telah diterapkan dalam etika 
berurusan dengan pelanggan..so bg amy,benda2 ni semua digunakan 
bukan setakat semasa urusan formal shj,klu boleh harus diterapkan 
dan digunakan sepanjang masa..klu boleh,biar sampai jadi habit..
so hari ni,amy terjumpa dgn ‘anasir’ yg amy rasa langsung tak 
menerapkan nilai2 murni ni dalam diri dia..dahlah dtg tak ckp 
apa2,muka masam..juz hulurkan surat menyatakan yg dia nak 
amik cek.amy tau dia nak ambil cek pun sbb baca kat surat tu,
bukan dia yg ckp..so mood amy terus down bila tgk muka dia 
yg masam cam cuka tu….tp sbg pekerja yg profesional (chewah),
juz melakukakn tugas seperti biasalah kan..after dia sign semua 
surat,dia terus turn camtu jer tanpa ucap terima kasih..so amy 
pun apa lg,terus ckp dgn nada yg agak kuat (bukan kasar yerk),
“terima kasih yer cik”..terus dia terkial2,pastu terus ckp tq..
amik ko..padan muka..kdg2 org camni kita kena ajar sikit..
amy tak taulah dia ni duk kat Malaysia ke or duk Zimbabwe..
tp amy rasa wlu kita duduk kat mana pun,siapa pun kita,org 
apa skali pun kita,tp klu kita tak mempraktikkan benda2 ni 
semua,kita tetap akan dipandang RENDAH!
so sbg pengajaran pada hari ini,walau apa pun pangkat kita,
walau setinggi mana darjat kita,please biasakan diri untuk 
ucapkan terima kasih,thank you,xiexie,
kamsahamnida,arigato,khawp khun 
dan apa2 yg seerti dgnnya..kerana kdg2,
dgn menyebut “terima kasih”,anda akan dipandang
tinggi..so renung2 kan yerk!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s