Home » ethics » ReSpEcT please!!

ReSpEcT please!!


Respect!Respect!Respect!!! Mesti kita pernah dengarkan perkataan nie?.bukan setakat pernah dengar,mmg selalu sangat dah dengar..tp masih ramai lg yang tak menerapkan sikap murni nie..huhu..so sad!
Dalam kehidupan kita seharian nie,kita selalu dgr orang atas tak respect org bawah,org bawah pun tak respect dgn pihak atasan,murid kurang ajar dengan cikgu,anak dah berani lawan mak bapak,macam2 kisah2 buruk yang kita dengarkan??betapa sedihnya kalau tgk keadaan masyarakat masa kini..makin maju,makin hilang sifat2 murni yang ada dalam diri..
Cuba kita imbas kembali zaman kita kecik2 dulu atau time zaman mak ayah kita..klu dulu nilai2 respect ni sangat dititikberatkan oleh org2 dulu..arwah abah amy pernah bercerita,klu time makan bersama atuk amy,jangan sesekali bercakap,klu bercakaptime makan,duk kat padanglah nampaknya..mkn bersama lembu..haha..dengar macam kelakar tp ada pengajarannya..mmg tak senonohlah kan makan sambil bercakap…dalam masa yg sama,mengajar kita respect pada makanan,respect pada orang yang makan semeja dengan kita..
Kalau dulu,zaman sekolah,sgt respect dengan cikgu2 nikan…mana ada dengar ayah murid datang serang cikgu semata2 sbb cikgu rotan pelajar..klu kita mengadu kat mak ayah,silap haribulan kita yang kena balik..haha..skang ni tak tau salah siapa,sbb skang ni pun macam2 kita dengar pasal cikgu nie..liwat anak muridlah itulah inilah..so maybe parents pun jd lebih berhati2..tp kadang2 agak melampaulah bg parents yang sgt manjakan anak ni..sampai takleh nak
marah langsung..last2 anak ke mana,pelajaran ke mana..syg anak tu biarlah berpada2 yerk…untuk menjadi seorang guru pada masa skang,amy rasa,kena bersedia dari segi mental dan fizikal..hati tu kena ‘tough’ yerk..sbb student
skang lain macam sikit perangainya..cukuplah amy jadi guru ganti selama 3 bulan..tak sanggup rasanya..siap boleh tengking kita balik..mmg kurang ajaran budak nie..so pd kawan2 amy yg jadi cikgu tu,i mmg RESPECT abis lah kat u olls..hehe..
jika nak orang respect kita,please belajar untuk respect orang lain dulu..respect their space,respect their voice and respect their opinion.
so respect yourself,respect others and respect property of all…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s