Home » ethics » AkU aDa..Kau Ada??

AkU aDa..Kau Ada??


Salam Aidil Adha..sihat ke sahabat2 ku sekalian..hope takde yang pening sbb ter over dose makan daging lembu..hehe..
Sempena mood Aidil Adha yang masih berbaki ni,tiba2 amy terpanggil plak untuk menulis mengenai perangai2 yang takbrape best nie..hehe..sekadar untuk muhasabahkan diri dan mengambil sbg pelajaran..
jgn show off sgt..biasa2 sudah..nanti org menyampah!!

 Pernah dengar tak ‘org2’ bercerita mengenai apa yg dia ada bila dia tau kita takde..hehe..paham tak,paham tak??paham kan jer lah ek..hehe..contohnya “umah ko,tv brapeinci ek..umah aku pakai biasa2 jer,lcd 32 inci jer“..pergh, dia punyer jer tu cam kononnya bg dia biasa2 jerlah tu kan..mungkin bg kita luar biasa..yer tak..tp mungkin kita tak tau,yang time tv tu sampai kat umah dia,dia pun cam beruk nampak bunga..jakun bukan main..haha..who’s know??
pastu slalu plak dengar “dia tu selekehlah..comotlah,low class lah..takde tastelah”..macam2 kan..padahal kita tgk org yg dia kata tu ok jer..lg cantik kot dari dia..kita plak nak tergelak tgk dia..haha..
pastu bila orang beli barang yang canggih skit,minggu depannya confirm dia akan beli yang lebihhhh canggih lg..pendek kata,ko tak boleh lebih dari aku oke!orang2 mcmni kita mmg dah boleh baca dah rentak dia..
kenapa jd mcm nie ek..bg amy lah,orang-orang mcm nie sebenarnya banyak kelemahan nya.so untuk tutup kelemahan diorg,tu yg keluar mcm2 statement yang tak brape best tu..pendek kata,diorg ni jenis tak yakin pada diri sendiri..klu betul2 dia mmg yakin pada diri dia sendiri,dia takkan susah2nak bgtau org yang dia ada itu,ada ini,beli itu,beli ini..klu  ko tu mmg confident pd diri sendiri,ko tak cakap pun,org mmg perasan senah oi..biar orang lain tau sendiri daripada ko sebok canang satu dunia..tu baru org panggil low profile..kan mulia skit tu…
So sempena Aidil Adha yang memang kita tahu ceritanya mengenai pengorbanan,sama2 lah kita ‘korban’kan perangai yang tak brape baik tu..untuk apa kita nampak gah di matamanusia,tp kerdil atau paling sedihnya,Allah langsung tak nampak apa kebaikan yang kita telah lakukan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s