Home » tips » Migraine Headaches

Migraine Headaches


Selamat pagi semua..semoga kawan2 amy semuanya sihat dan sentiasa dirahmati Allah..insyaAllah..
  untuk entry kali ni amy tertarik untuk menulis mengenai MIGRAINE..migraine?yer migraine..sbb 
amy adalah salah seorang pengidap penyakit nie..amy rasa kebanyakan dari kita mengidap migraine tapi mungkin ada yang peringkat awal,peringkat pertengahan dan peringkat yang kronik..
actually amy mula tau amy ada migraine time umur 16 tahun..memang sakit kepala tapi tak tau yang tu adalah migraine..tapi memang serius sakitnya sangat lain macam..denyut dia tu hanya Allah jerlah tau..so lepas jumpa doc,baru tau “awak ada migraine”..time doc tu cakap camtu blur jugak kan..apa itu migraine?so doc tu membebel lah,takleh makan coklat,minum milo,nescafe dan bla..bla..bla…
pada mula-mula amy kena migrain,juz sakit kepala jer..yang amy rasa amy boleh control lagi..so time kat uitm,migraine amy bertambah teruk..menjadi lebih kronik.petanda kalau migraine tu nak ‘datang’,amy akan nampak macam line atau garis panjang ataupun dipanggil vision disturbances..macam silau pun ada..lepas tu confirm akan sakit kepala,lepas tu berdenyut kat  bahagian mata,disusuli dengan muntah,dan buang air besar..so cara amy setiap kali amy kena migrain,lepas muntah & buang air,duk dalam bilik,tutup langsir rapat2..kalau boleh jangan ada sikit cahaya pun masuk..selubung dengan selimut dan paksa mata utk tido..
lepas bangun tido,confirm akan hilang migraine..tu jer ubatnya..TIDO!tu sebab everytime amy nak beli ubat migraine kat farmasi,mesti amy akan mintak yang mengantuk punyer..kiranya ubat migraine tu cam ubat tido sebenarnya..
tapi yang tak bestnya migraine ni,ia boleh berlanjutan sampai seminggu..boleh imagine tak,sakit kepala yang luar biasa ni kita terpaksa hadap selama seminggu..itulah yang amy tanggung skang..huhu..sakit kepala ni dah 4 hari dah..nak mintak mc cam malas jer..esok sehari jer lg keje,pastu cuti hujung minggu..so bertahan amy!!
so pada sesiapa yang mengidap migraine cam amy,ni ada info sikit mengenai migraine nie..sila klik di bawah!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s