Home » baby » bedtime routines for your toddlers

bedtime routines for your toddlers


Bedtime routines..mesti ramai yang bermasalah dalam melatih anak untuk tidur awal atau pun tidur pada waktu yang sama untuk setiap hari.amy pasti ramai yang mengalami masalah ni kan..sebagai contoh,tengok anak my sis pun dah tau dah macammana susahnya nak suruh anak tidur ecspecially time dia tengah aktif bermain..hehe..pening kepala mak kan?

bagi amy,alhamdulillah,tak susah untuk melatih zaim untuk tidur waktu yang sama setiap hari..so dalam masa yang sama,amy pun dapat plan untuk buat tugasan rumah dengan senang.masa zaim berumur dalam 3,4 bulan amy takdelah niat untuk train zaim tido pada waktu yang sama setiap malam..tapi after balik keje,waktu malam tu jerlah waktu untuk kita settlekan semua perkara or tugasan yang tak dapat disettlekan pada waktu siang..so nak tak nak,amy akan tidurkan zaim dulu sebelum dapat buat keje lain..honestly speaking,awal2 dulu lebih kepada memaksa sebenarnya untuk buat zaim tido..hehe..kejam kan..tp alhamdulillah,lepas tiap2 hari train dia untuk tido on time,so sekarang ni tak payah paksa dia tido pun,dengan sendirinya dia akan ambil susu dia,bear dia,pastu golek2 kat atas tilam tu,tengok2 dia dah tido..senang kan?hehe…selalunya dalam kul 7.30 or pukul 8 tu dia dah start mengantuk dah..so tiap2 hari waktu yang sama, dia akan tido dengan sendirinya tanpa amy perlu paksa..

sebab bedtime routines ni penting sebenarnya untuk anak2 kita..salah satunya untuk melatih dia tidur dan bangun pada waktu yang sepatutnya..sekarang mungkin kita tak terasa lagi kepentingannya..tp bila anak kita dah start bersekolah,mesti terasa sangatkan..

satu lagi,bila anak kita tido on time,so dia mungkin akan terasa lebih selesa,aktif or maybe sihat sebab dapat waktu tidur yang secukupnya..

tapi sekarang ni macam2 perkara kita boleh buat untuk melatih anak kita tido pada waktu yang sama..buat rutin yang sama setiap hari,insyallah lama2 anak kita boleh follow dengan rutin yang kita tetapkan..tapi paling penting,kena train anak seawal umur yang mungkin..awal2 umur ni,still senang lagi untuk dia terima apa yang kita ajarkan..kalau dah lama2,takut dia pun dah selesa or dah biasa dengan rutin nya sendiri..

so untuk ibu2,anak2 anda macammana pula yer?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s