Home » love » Love your Woman…

Love your Woman…


Pagi tadi,time on da way ke office amy dengar radio Hot fm seperti biasa..Faizal Ismail mention yang hari ini adalah Hari Antarabangsa Menangani Keganasan Terhadap Wanita yang telah ditetapkan pada 25 November setiap tahun oleh Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai satu langkah untuk menyedarkan orang ramai betapa pentingnya isu ini.

 

Mengikut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Pembangunan Wanita,seorang daripada setiap tiga orang wanita pernah mengalami atau berhadapan dengan apa-apa bentuk keganasan sepanjang hidupnya..Keganasan terhadap wanita merupakan satu bentuk pencabulan hak asasi manusia.

Bagi amy keganasan ni bukan merujuk pada keganasan fizikal sahaja,mendera emosi seorang wanita juga boleh dikategorikan sebagai keganasan terhadap wanita.Malah amy rasa,kesan penderaan emosi ni lagi teruk dari penderaan terhadap fizikal..Ibarat, luka pada badan mungkin dapat disembuhkan tapi kalau emosi ni tercalar,sampai mati pun mungkin kita akan alami trauma..

Mengapa boleh jadi begini yer?Adakah sebab wanita ini dianggap sebagai kaum yang lemah?Kaum yang boleh diperkotak katikkan sesuka hati?

Sedarlah wahai kaum Adam,sesungguhnya wanita adalah kaum yang kuat.Kekuatan bukanlah diukur daripada fizikal sahaja.Bukan diukur berapa berat beban barang yang boleh kita angkat.Kekuatan juga diukur dari segi emosi.Kadang-kadang amy terfikir,kenapa wanita masih lagi sanggup berhadapan suaminya dan masih lagi mempertahankan rumahtangga nya walaupun pelbagai keganasan telah dibuat keatasnya..kenapa??Kenapa wahai kaum wanita??Salah satu sebabnya adalah semata-mata kerana ANAK..anak adalah sebab kukuh kenapa wanita sanggup bertahan..

Jadi sempena Hari Antarabangsa Menangani Keganasan Terhadap Wanita,please show some respect to your wife,mother,sister or daughter,love them and treat them well.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s