Home » beauty » Wanita dan Air Mata

Wanita dan Air Mata


Oh, go ahead. Have a good cry. You’ll feel better

Adakah anda seorang wanita?Adakah anda pernah menangis??Ya!Saya seorang wanita!!

Wanita dan air mata ibarat eyeliner dengan mascara.(haha..ada kaitan ker).Lelaki selalu tanya,kenapalah orang pompuan ni suka sangat menangis.Gembira menangis,terharu menangis,sedih lagilah kena menangis..hehe..kadang-kadang tengok orang menangis pun boleh mengalir air mata sama walaupun tak tau sebab apa orang tu menangis..Pelik tak?

Fenomena ini mungkin tak pelik yer kawan2.Perasan tak,kalau kita dalam masalah yang amat berat,menangis adalah satu cara melepaskan tekanan..bila dah habis nangis bagai nak rak,sampai bengkak2 biji mata,terasa kepuasan..terasa beban dalam kepala semakin kurang.Tak percaya?Cuba baca ni..

Kajian daripada Dr. William H. Frey II,seorang pemegang PHD dan seorang Director di Alzheimer’s Disease Research Center,Regions Hospital,St Paul Minnesota menunjukkan :

  • Menangis mampu melegakan tekanan
  • Menangis boleh menurunkan tekanan darah di kala tekanan tengah naik..(blood presure)
  • Menangis boleh mengeluarkan toksin (emm..interesting)

Dan antara fakta menarik mengenai menangis ialah :

  • Secara purata,wanita menangis sebanyak 47 kali setahun dan lelaki sebanyak 7 kali.
  • Air mata mudah mengalir antara pukul 7 hingga 10 malam (mmg sesuailah sgt,sbb time tu lah drama2 sedih ditayangkan..hehe)

So tak salah kot kalau wanita ni menangis.Jika dapat melegakan kepala dan hati,apa salahnya..hehe..Ini adalah pesanan dari Dr William ni :

So next time you feel those tears welling up or that lump in your throat, go ahead, have a good cry.

*Semalam baru nangis sbb tgk drama First Wives Club.sampai bengkak mata..haha

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s