Home » shaklee » Kesan kekurangan vitamin C dan mengapa vit c shaklee istimewa dari yang lain..

Kesan kekurangan vitamin C dan mengapa vit c shaklee istimewa dari yang lain..


Wah,pagi2 dah bersemangat dah nak berkongsi tentang kekurangan vitamin C di dalam tubuh badan kita.Maybe ramai yang still not aware tentang kepentingan vitamin C ni.Nak tau kesan kalau kekurangan vitamin C??Jom baca sama2 yerk..

credit ourkizuna

Tanda-tanda kekurangan Vitamin C

Oleh kerana vitamin C merupakan sejenis vitamin larut air, ia tidak dapat disimpan oleh tubuh. Ini bermakna, kita perlu mengambil vitamin C dari masa ke semasa bagi membolehkan fungsi tubuh yang memerlukan vitamin ini berada pada tahap yang optimum. Sebagaimana yang kita pelajari dalam subjek sains di bangku sekolah, kekurangan vitamin c menyebabkan skurvi. Bagaimana pun, skurvi merupakan tanda terakhir yang menunjukkan kekurangan vitamin C. Terdapat satu jurang yang luas antara mendapat vitamin C yang mencukupi bagi mengelakkan dari penyakit skurvi dan juga keperluan vitamin C bagi mengekalkan kesihatan pada tahap yang paling optimum. Dengan kata lain, seseorang yang tidak mengambil vitamin C yang mencukupi mungkin tidak dijangkiti skurvi, tetapi kesihatannya tidak berada pada tahap yang paling baik. Antara simptom-simptom kekurangan vitamin c yang sering berlaku adalah seperti

  • Nafas pendek
  • Berat badan senang naik sebab metabolisme lambat
  • Gusi berdarah
  • Gigi rapuh – kekurangan vitamin c menyebabkan kalsium sukar diserap oleh tubuh jadi walau pun minum susu banyak, tapi vitamin c tak cukup pun gigi jadi rapuh
  • Senang lebam – kadang2 tidur malam kaki lebam orang kata kena sedut dengan pelesit, tapi kalau dari segi kesihatannya mungkin kurang vitamin c
  • Sendi sakit dan bengkak – extra dos vitamin c melegakan bagi orang yang berpenyakit Arthritis
  • hidung berdarah
  • Anaemia
  • Senang dijangkiti penyakit
  • Luka lambat sembuh
  • Rambut kering dan bercabang
  • Gingivitis (gusi bengkak)
  • Kulit kasar, kering dan bersisik
  • Sembelit

So pada siapa yang dah ada tanda2 seperti di atas,cepat2lah mengamalkan makanan yang mengandungi vitamin C.Selalunya kalau sebut vitamin C jer, mesti orang akan teringatkan buah oren kan.Dalam sehari badan kita memerlukan  vitamin C yang bersamaan dengan 7 biji oren.Emm untuk orang yang minat makan buah oren ni,oklah kan..tp larat ke kalau dalam tiap2 hari kena telan 7 biji buah oren??Hehe..

Inilah keistimewaan vitamin C Shaklee yang ingin amy kongsikan kat sini.

1 biji vitamin C Shaklee = 7 biji oren

wah,sgt senang dan mudah kan..tak perlu lah nak telan 7 biji oren sehari dan tiap2 hari..hehe..ambil jer sebiji vitamin C Shaklee.sangat mudah dan berkesan..

Kat sini juga ingin amy kongsikan,mengapa Vitamin C Shaklee berbeza dari vitamin sintetik yang ada di pasaran.

Take a look for yourself at these pictures of vitamins called chromatograms.. You will see synthetic vitamins and Shaklee whole food based vitamins that have been created from organic food base and then manufactured at a low heat to maintain the enzymes. Enzymes are the life force that make chemical reactions happen. Have you ever cooked a potato and then planted it and it grew? Of course not. Then why do we expect dead vitamins to help us get healthier? The answer is you can not.
A chromatogram is an analytical technique, which identifies components of a solution by means of color absorbed by filter paper.

Lines of force and fluted edges found in the pattern of the natural substances are due to enzymes and enzyme activity. The more lines of force the more natural the substance. The important thing to remember is not only is it important where the material came from for the end product but just as important is how the material is processed. You cannot create a product full of enzymes if you take high heat and destroy the enzymes. Just like you cannot take a potato and boil it and then plant it and expect it to grow.

Lets take a look at the first picture. One is a natural C and a synthetic Vitamin C and Natural Orange Juice and a synthetic orange juice that you commonly see in the grocery store.

Now let take a look at Shaklee Vitamins that have been processed with low heat to maintain the enzymes

Is it any wonder that when people consitently use Shaklee nutritional products they get results?

Nampak tak persamaan natural Vitamin C dengan Shaklee product..same kan?. This is because, Shaklee supplement was processed under a low heat in order to maintain the enzymeEnzyme ini lah yang membolehkan tindak balas kimia berlaku apabila kita mkn supplement. Penting ye, ibaratkan lah vitamin organic/sintetik tuh mcm kacang yang dah jadi bubur (sedap pulak bubur kacang petang2 ni hehe) , kalo kita tanam kacang tuh agak2 idup x? Mestilah tak kan? Sebab tu lah penting utk memastikan kita ambil Vitamin yang Natural. 

Itulah perbezaan dan keistimewaan vitamin C Shaklee..sentiasa selamat dan berkesan.Itulah pentingnya kita memilih produk yang bersifat semulajadi dan sentiasa menjaga khasiatnya semasa ianya diproses.

Berminat?

pm/sms/whatsapp/line amy

0176954353

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s