Home » b complex » Eczema.Apa penawarnya?

Eczema.Apa penawarnya?


Semalam,ada kawan amy bertanya,apa supplemen yang sesuai untuk penyakit eczema.Kebetulan,amy pun mempunyai masalah eczema jugak..so dapatlah share info kan..

Utk pengetahuan anda, di Malaysia 2 dari 10 orang mengalami eczema dan sekurang-kurangnya 10% – 14% kanak2 di bawah umur 14 tahun akan mengalami eczema.Kadang2 eczema ni akan hilang as the child grows older.Tapi amy mula mengalami eczema yang agak kronik time sambung diploma kat UiTM dulu..Amy tak tau kenapa sebabnya.Maybe sebab air,habuk,alahan sabun dan sebagainya.

Tapi apa sebenarnya eczema ni.Apa yang menyebabkan berlakunya eczema dan apa simptom2nya.Jom kita kaji sama2 ek.

Actually eczema ni atau kata lain dipanggil atopic dermatitis.Semua orang ada potensi untuk mengalami eczema,tak kira usia.Tapi yang selalu kita dengar,eczema ni selalu dialami oleh kanak2.Selalunya orang yang mengalami eczema ni mempunyai sejarah keluarga yang memang ada eczema or sejarah keluarga yang mengidap asma or hay fever.Dan eczema juga dipercayai selalunya dialami oleh orang yang  ada alahan terhadap makanan,asthma and allergic rhinitis.

Apa punca eczema?

Actually doktor sendiri tidak tahu punca sebenar mengapa eczema itu berlaku.Tapi boleh jadi disebabkan oleh abnormal function of immune system. Studies have shown that in people with atopic dermatitis there are gene defects that lead to abnormalities in certain proteins (such as filaggrin) that are important in maintaining the barrier function of normal skin.

Eczema juga boleh terjadi disebabkan oleh alahan terhadap sabun,cosmetics,bahan baju yang dipakai,detergents,jewelry ataupun peluh.Macam amy sendiri,kulit amy tak boleh terlalu kering.Sebab kalau kering,mulalah jadi gatal dan time tulah sedap menggaru.Tapi bila dah selalu sangat menggaru,ia akan meninggalkan kesan parut yang buruk dan kadang2 boleh jadi sampai berdarah..huhu..Tapi most commonly,tulah sebabnya..Kulit memang tak boleh kering.So bila hari2 bekerja dalam suhu aircond yang melampau,amy memang tak boleh nak elak.So sebagai solution,terpaksa lah hari2 sapu lotion and kat office tu memang amy kena stand by lotion dalam drawer tu..Tapi ada ke lotion yang sekali pakai,boleh melembab sepanjang hari.Untuk orang yang mempunyai kulit normal,rasanya sekali or dua kali pakai,dah ok..Tapi bagi orang yang mengalami eczema macam Amy,everytime kena make sure kulit jangan kering..Kadang2 rasa dah naik malas nak sapu lotion sebab macam takde effect langsung.Lotion yang amy beli memang banyak and macam2 jenis.Dalam handbag ada,office ada,kat rumah ada.Pendek kata,pegi mana2 kena ada lotion.

Mandian juga kena pilih yang betul2 sesuai.Silap pilih memang satu hari akan gatal lah kulit tu.Normally,utk orang yang mengalami Eczema macam amy,doctor selalu suggest kan untuk pakai mandian yang berubat.That mean tak boleh pakailah mandian yang ada kat pasaraya tu..Mandian cam kitaorang ni selalu kena cari kat farmasi jer..Sedihkan?So bagi orang yang mengalami eczema ni kadang2 rasa terasing jer.Dahlah kulit tak berapa nak lawa.Malu memang malulah..Luckily amy juz gatal kat bahagian kaki jer..Muka tak.Kalau orang yang kena kat muka tu,macam mana lah agaknya kan..Apapun,amy faham perasaan korang.

Tapi kali ni amy bukan nak buat entry sedih ek..hehe..amy just nak kongsikan vitamin dengan u all..Tapi ni bukan satu2nya cara untuk merawat atau menyembuhkan or menghilangkan terus penyakit eczema ni.Tapi vitamin ni boleh membantu melegakan or mengurangkan simptom2 eczema ni.In other words,kita dapat mengawal eczema ni dari terus menjadi teruk.

So pada sesiapa yang mengalami sebarang masalah kulit,Amy memang syorkan Vitamin C,E dan B-Complex ni.Ok,jom kita baca,bagaimana vitamin2 ni boleh membantu mengawal eczema.

Credit

All B-vitamins are necessary for healthy skin and circulation. B-vitamins work as a team; thus, they should be taken together in a B-complex formula. Dr. James Balch, author of “Prescription for Nutritional Healing,” recommends for dermatitis a B-complex formula and additional supplementation with vitamins B3, B6 and B12. Vitamin B3, or niacin, supports the health of the skin and nervessymptoms of vitamin B3 deficiency include dry, rough and thick skin. Vitamin B6 promotes the formation of red blood cells and healthy skin. A deficiency in this vitamin may cause symptoms like oily facial skin, acne and flaky, inflamed skin. Vitamin B12 is involved in cellular synthesis and longevity.
(sebab tuh Amy suke B-complex Shaklee coz not all vit b supplement include all the 8 B)
Vitamin C has anti-inflammatory properties and helps stabilize cellular membranes. Thus, it can aid in skin healing. Vitamin C also plays a major role in the production of collagen, which is a key component of the skin. This nutrient also has anti-histamine properties, helping to reduce the itchiness associated with eczema. Dr. Balch recommends supplementing vitamin C in combination with bioflavonoids, which are plant chemicals that work in synergy with vitamin C.
(Vitamin C shaklee does have bioflavonoids  )

Vitamin E is a fat-soluble vitamin with antioxidant properties. It helps relieve skin itching and dryness, which are common symptoms of eczema. In a study published in the April 2010 issue of “Pediatric Allergy and Immunology,” Dr. Masayuki Okuda and colleagues evaluated the link between vitamins E and A and eczema. The study involved almost 400 children. Researchers found that children who had the highest levels of tocopherols, which are vitamin E compounds, had 67 percent lower risk of developing eczema compared with children who had lower levels of vitamin E in the blood. Although the study could not fully explain the connection between vitamin E intake and eczema, Dr. Masayuki Okuda suggests that the benefits of this vitamin may derive from its antioxidant and immune-boosting properties. (So vitamin E ni boleh moist kan skin,so takdelah kulit jadi terlampau kering)

That’s how all those 3 vitamins work for eczema. *Dengan pengambilan yang consistent, mungkin eczema bukan lagi satu masalah

Berminat?Contact amy sekarang!

0176954353

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s