Home » lecithin » Mari Pecahkan Lemak!!

Mari Pecahkan Lemak!!


Wah,tajuk bukan main lagi.Dah macam kempen kesedaran dah bunyinya..Hehe..Memang kempen pun,kempen untuk sama2 menjaga kesihatan diri ecspecially raya2 ni kan..Yelah,confirm raya ni banyak sangat open house yang nak kena attend..Makan macam2..yang berminyak,yang berlemak,yang manis semua ada kan..

So seperti biasa kalau orang tanya macammana nak pecahkan lemak yerk.Amy mesti akan recommendkan LECITHIN!Kenapa lecithin yerk?

Credit to Adaa

Kenapa perlu Lecitin?: ..berfungsi untuk memecahkan lemak2 …Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak….dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah…dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn..

Antara manfaat lain :

  • Melindungi hati (menghalang enapan lemak dihati,sirosis hati dan hati berlemak)
  • Pemecahan lemak dan kolestrol
  • Pelangsingan
  • Mencantikkan otot dan kulit
  • Memperbaiki alergi
  • Menghalang kejadian batu karang
  • Mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress
  • Menghalang tekanan darah tinggi
  • Memperbaiki prostat lelaki
  • Meringankan sembelit

Perbezaan/Keistimewaan Lecithin

Diekstrak dari kacang soya organik bukan GMO, setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetylkolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.

* Kolina merupakan satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf.  Soya lecithin merupakan sumber utama kolina.

Sepanjang bulan Syawal ni,lecithin ni memang sentiasa ada dalam beg Amy.Lepas makan,terus ambil  lecithin untuk menolong memecahkan segala lemak yang ada ni..Pemecahan lemak bukan sekadar membantu kita menurunkan berat badan, malah mungkin dapat membantu kita dari menghidap penyakit yang berbahaya seperti masalah jantung.

Kenapa saya memilih Shaklee?Sudah tentu sebab ia selamat,berkesan dan semula jadi.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s