Home » GLA » EPO dan GLA…Apa bezanya??

EPO dan GLA…Apa bezanya??


Salam Syawal.Semalam ramai sangat kawan2 Amy yang bertanya kan tentang GLA.Ada yang sebab period tak teratur,senggugut yang teruk dan ada juga untuk cuba berusaha mendapatkan cahaya mata.

 

Tapi pagi tadi,kawan Amy ada mengajukan satu soalan yang agak menarik untuk Amy kongsi.

“Apa bezanya EPO dengan GLA?”

 

So kat sini Amy ingin terangkan apa perbezaan antara EPO dan GLA.Apa yang dimaksudkan dengan EPO dan apa pula yang dikatakan GLA.Jom kita baca sama2 yer.

 

Kredit to Adaa

 

Saya rasa ramai wanita terutamanya familiar dengan EPO atau dikenali juga as Evening Primerose Oil..EPO ni serasi dgn masalah kewanitaan dan disbbkan itu lah EPO ni seakan akan vitamin WAJIB utk wanita..GLA ni apa pulak? apa bezanya?

credit to kak N

Suplemen Evening Primrose Oil, atau dengan nama singkatan nya EPO, amat masyhur di kalangan wanita. Ada yang menggunakan sejak dari muda, ada yang mengamalkan bila dah berusia, terutama apabila hampir-hampir menopause, dan tidak kurang juga yang menggunakan setelah berumah tangga, untuk menstabilkan hormon kewanitaan. Pendek kata, ada sesetengahnya yang berkata, “Kalau tak ambil suplemen lain pun takpalah, asalkan jangan skip makan EPO“. Begitu sekali impak EPO kepada kaum wanita!

 

Di Shaklee, kami tidak mempunyai vitamin yang di panggil EPO, namun, Shaklee ada vitamin yang lebih baik daripada EPO, yang dikenali sebagai GLA Complex. Owh ya, dalam GLA Complex ini, turut ada kandungan Vitamin E dan Minyak biji matahari.

 

Kenapa kami konfiden yang GLA Complex Shaklee lebih baik daripada suplemen EPO di pasaran? Ini kerana, ramai yang tidak tahu, bahawa sebenarnya, kandungan bahan utama di dalam EPO ialah GLA –gamma-linolenic acid. Sedikit petikan daripada NCCAM.

* Evening primrose oil is extracted from the seeds of the evening primrose. *

 

Evening primrose is a plant native to North America, but it grows in Europe and parts of the Southern hemisphere as well. It has yellow flowers that bloom in the evening. Evening primrose oil contains gamma-linolenic acid (GLA), an essential fatty acid. Essential fatty acids are required by the body for growth and development, and must be obtained from the diet.

Jadi, apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex nie?
  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan – for those trying to conceive baby!
  • Melegakan PMS (sindrom pra-haid) – abdominal pain, breast pain
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imuniti tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s