Home » alfafa » Kesuburan – Apa Vitamin yang Diperlukan?

Kesuburan – Apa Vitamin yang Diperlukan?


Salam kpd semua reader! Sebelum ini Amy ada tulis mengenai keistimewaan GLA kan..Normally GLA untuk membantu me’normal’kan kitaran haid kita.Yelah,kalau haid tak normal,macammana kita nak kira time subur kita plak kan.So tu kira cam dah menggangu plan,ecspecially ibu2 yang memang merancang untuk dapatkan baby or yang dah lama berusaha untuk dapatkan baby.Sama2 kita usaha kan yerk.

So hari ni Amy nak explain,selain GLA,ada lagi vitamin yang perlu kita consume untuk memastikan kita sentiasa fertilized..Jom kita share :

thanks to vitaminsemulajadi

Sebenarnya, menurut kajian yang dibuat oleh Harvard Medical School, tahap kesuburan boleh dinaikkan dengan pengambilan Multivitamin & Multimineral. Jadi mari kita lihat satu persatu bagaimana Vitamin Kesuburan Shaklee ini membantu dalam kesuburan.

Vitamin kesuburan shaklee untuk wanita mengandungi vitalea, B Complex, Vita-C, alfalfa dan GLA Complex, manakala untuk lelaki mengandungi Vita Lea, B complex, Vita C dan Zinc Complex.

Multivitamin dan Multimineral (Vita Lea) membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Pendekata ia memenuhi ruang2 kosong dalam tubuh kita di mana mungkin kita tak cukup vitamin/mineral dari diet kita. Jadi bila badan dah cukup nutrien, pasti ia dapat berfungsi dengan lebih cekap.

Vitamin B Complex penting terutama untuk mereka yang merancang untuk hamil kerana ia mengandungi asid folik yang diperlukan di awal kehamilan bagi mengelakkan bayi mengalami spina bifida. Vitamin  C pula untuk pembinaan dan pemulihan sel.

Alfalfa untuk wanita membantu dalam hal2 organ kewanitaan dan menyelesaikan masalah seperti keputihan dan sebagainya.

Vitamin/produk yang memainkan peranan dalam kesuburan ini adalah GLA Complex untuk wanita dan Zinc Complex untuk suami. Bagaimana kedua2 ini berfungsi?

GLA Complex membantu tubuh menghasilkan ‘cecair kesuburan’ yang antaa kebaikannya ialah memberi ‘ruang’ untuk sperma terus hidup dalam tiub falipio sehingga 5 hari. Zinc pula membantu menguatkan sperma.

Gabungan vitamin ini mungkin ada membantu kita meningkatkan tahap kesuburan. Kita hanya mampu berusaha tapi Allah yang menentukannya.Jadi manfaatkan lah sumber semulajadi yang telah dianugerahkan oleh Allah.Ada sebab mengapa Allah menjadikan sumber semulajadi ini. Berusaha,Berdoa dan Tawakal..InsyaAllah..😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s