Home » b complex » Adakah penting pengambilan vitamin ketika mengandung?

Adakah penting pengambilan vitamin ketika mengandung?


 

 

Emm..Amy rasa macam pernah tulis pasal vitamin untuk ibu2 yang tgh pregnant sebelum ni..Tapi takpe..tak salah kita recall balik apa yang pernah kita baca dan tulis..Biar ilmu tu lekat dalam kepala..hehe..

Penting ke pengambilan vitamin ketika mengandung ni??Kalau tanya pada sesiapa pun memang semua orang akan kata penting kan..memang betullah..Kalau nak harapkan vitamin or zat yang kita dapat hanya daripada makanan seharian yang kita ambil,rasanya tak cukup kot.Ecspecially skang ni banyak sangat fastfood,banyak sangat perencah yang tak semulajadi dalam hidangan yang kita ambil..lebih2 lagi kalau kita ni jenis kerap makan di luar atau selalu tak sempat nak masak… Vitamin ni bertindak sebagai  makanan tambahan yang diperlukan oleh badan untuk mengisi ruang-ruang kosong yang tak dapat dipenuhi dari diet pemakanan harian.. Jom kita kenal pasti,vitamin apa yang perlu diambil oleh mengandung..

Credit superbvitamin

Vitamin yang perlu diambil oleh ibu yang mengandung adalah :

  • protein
  • multivitamin yang lengkap dengan zat besi
  • vitamin b complex yang lengkap dengan folik asid,Vitamin C, Kalsium dan Omega.

 

So apa yang Shaklee sediakan untuk memenuhi keperluan ibu mengandung??

 

843960_401044553318417_1367002517_o

 

Protien (ESP) : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.

Multivitamin dengan zat besi (Vitalea) : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.Amat penting untuk ibu mengandung yang mengalami anemia atau kekurangan darah semasa mengandung.

B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala. B    complex juga berfungsi sebagai acid folic

Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.

Kalsium (Ostematrix) : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi. * Penting untuk ibu2 yang kurang gemar minum susu seperti saya!🙂

Omega Guard : membantu pembentukan sel otak. *Ada juga customer yang kata,minyak omega guard ni memudahkan  proses bersalin nanti..senang nak teran kot.. Wallahualam..

 

So macam Amy,time pregnant ni tak perlu susah2 nak cari vitamin C kat mana,minyak ikan kat mana,vitamin kalsium kat mana..Semuanya boleh dapat dari Shaklee..lengkap disediakan dari Shaklee..hehe..even doctor pun approved tau..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s