Home » constipation » Kanak-kanak : kurang serat punca sembelit

Kanak-kanak : kurang serat punca sembelit


Assalammualaikum & selamat sejahtera!! Sorry sekali lagi sbb nowadays jarang sangat mengupdate blog..tp page memang hari2 Amy update..Yelah,kalau blog kena pikir topik apa yang nak bincangkan & kena karang ayat baik punya supaya korang semua faham..hehe..

So smalam disebabkan kawan Amy yang mempunyai masalah anaknya sembelit,datang plak idea untuk menulis..hehe..Bolehlah kita sama2 bincangkan yerk..So apa punca sembelit sebenarnya?Penting ke makanan berserat untuk kanak-kanak dan apa pula yang dikatakan makanan berserat tu??Jom kita bincang dan share..ūüôā

Kadang-kadang ada setengah ibubapa mengatakan sembelit ini adalah perkara normal bagi kanak-kanak..Kalau sekali dua mungkin masih boleh dikategorikan sebagai normal tapi kalau dah kerap kali,ibubapa kenalah take action yer..takut lama2 jadi kronik plak masalah sembelit tu..yang kesiannya,anak2 lah..sampai menangis2..yang fobia pun ada juga..

First of all,kena alert dengan perubahan keadaan anak2 kita.Kalau diorang tiba2 kerap senak perut,kurang selera makan,gelisah dan kerap buang air kecil,so kena alertlah sikit..at least selidik punca sebenar kenapa jadi macam tu..

Sembelit berlaku kerana najis mereka keras dan kering.  Ia adalah kerana anak anda jarang membuang air besar.  Faktor utama sembelit adalah kerana kekurangan kandungan serat di dalam diet harian mereka dan juga kerana kekurangan jumlah air yang diminum.  Serat dan jumlah air yang cukup adalah sangat penting untuk pergerakan makanan di dalam usus.  Gangguan pergerakan makanan dalam usus akan menyebabkan najis terkumpul dan akan menyebabkan najis keras dan menyukarkan pembuangan air besar.

Bahaya sembelit

  1. Penyakit saraf РSembelit adakalanya menjadi petanda kepada penyakit lain seperti penyakit saraf, cerebral palsy dan masalah tulang belakang.
  2. Jangkitan air kencing РIni adalah kerana najis keras akan menekan saluran air kencing dan mengganggu pengaliran air kencing.
  3. Pendarahan dan dubur luka РPengumpulan najis yang terlalu lama akan menyebabkan usus bengkak.  Kesukaran membuang air besar akan menyebabkan anak anda meneran sehingga bahagian luar duburnya akan luka dan berdarah.  Kadangkala ia akan menyebabkan pendarahan.
  4. Kesan psikologi РKajian doktor mendapati kanak-kanak yang mengalami masalah sembelit mempunyai kurang keyakinan diri.

 

Apakah Makanan Berserat?

Makanan berserat adalah makanan yang mengandung serat di mana tubuh tidak dapat mencerna atau menyerapnya. Karena tidak dapat dicerna oleh bahagian pencernaan dalam tubuh, serat makanan ini tidak akan menghasilkan energi atau kalori bagi tubuh.

Serat, banyak ditemukan pada buah, sayur, kacang-kacangan, padi-padian, agar-agar, dan gandum. Serat makanan tidak dapat diserap dalam usus halus. Karena itu, serat tidak akan memasuki saluran darah. Walau tidak mudah dicerna tubuh, serat ternyata memiliki peranan penting dalam tubuh.

Serat ini akan dibawa oleh usus halus menuju usus besar dengan gerak peristaltik usus. Keberadaan serat dalam usus besar akan membantu proses metabolisme dalam usus besar.

credit to deherba

Bagi kanak2 yang kurang atau sukar untuk makan makanan berserat spt sayur-sayuran atau buah-buahan,SHAKLEE ada penyelesaian untuk para ibubapa.Beri jer anak2 minum MEALSHAKE..InsyaAllah semuanya akan selesai..Tapi apa yang bagusnya MEALSHAKE ni??

Untuk satu bahagian mealshake, terdapat 3gm serat. Serat dapat membantu proses peristalsis dalam kolon (pembuangan) berjalan dengan lebih lancar dan proses detoks dapat berlaku secara neutral. Sebab itu ia sesuai untuk kanak-kanak yang selalu sembelit. 

Emmm nampak tak keistimewaan MEALSHAKE ni..hanya satu bahagian jer dah ada 3gm serat..Anak2 pun confirm akan suka..sebab bau vanilla mealshake ni pun dah cukup mengancam jiwa..hehe..

Bagi ibubapa yang berminat untuk dapatkan MEALSHAKE ni,boleh pm saya untuk dapatkan info lanjut..segala soalan anda akan dilayanūüôā

 

SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR

NOOR AIDAMY MD NOOR

ID 885411

0176954353

https://www.facebook.com/BehealthyandBeautiful

nooraidamy@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s