Home » @nooraidamy » Makanan pertama Muhammad Zufar! (Ibu yang excited lebih)

Makanan pertama Muhammad Zufar! (Ibu yang excited lebih)


Assalammualaikum…Lebih kurang seminggu dah Amy bg solid food kat Zufar,tapi baru nak share dengan korang semua..hehe..maybe majoriti dah tau apa itu solid food,apa itu puree dan sebagainya.Tapi bagi Amy walaupun Zufar anak yang kedua,time nilah baru Amy tau apa itu puree sebab this time kena sediakan makanan Zufar sendiri memandangkan Amy hantar Zufar ke pengasuh…Zaim dulu mak mertua amy yang jaga so tak perlu nak sedia makanan bagai..hehe..Tapi takpe setiap hari adalah hari untuk kita belajar dan setiap anak memberi kita pengalaman yang berbeza..betul tak??

So back to the topic,first solid food yang buat untuk Zufar ialah puree pisang…hehe..Mula2 nak buat tu memang excited sangat..Yelah,setiap ibu mesti rasa macam tu..First time nak tgk anak makan selepas 6 bulan hanya minum susu ibu jer kan..So perkara pertama yang buat ialah beli blender! Yelah,kalau xde blender camner nak blend makanan baby bagi dia tak berketul2..kang tercekik plak baby tu nanti..So blender pilihan Amy yang khas hanya untuk mengisar makanan baby sahaja ialah Baby Bullet!!tadaaaa…

so in love dgn blender ini!

so in love dgn blender ini!

Yeah! (sila abaikan kertas2 yang berlambak di tepi tu yerk..hehe) Amy suka sangat dengan Baby Bullet ni..sgt murah!!Dahlah comel..senang nak guna..yang bestnya dia siap bagi buku mcmana cara nak buat puree..Apa yang sesuai untuk bayi 6 bulan,7 bulan dan seterusnya..dan yang paling amy suka,dia ada bekas puree yang boleh setkan tarikh.so tak payahlah kita nak tampal or nak conteng kat bekas yg comel tu..senang skit kita nak ingat bila kita buat puree tu…

so selepas mendapatkan blender yang comel lote ni,bermulalah research Amy mengenai buah-buahan dan sayur apa yang sesuai untuk bayi 6 bulan..haha..apa lagi..kita gunalah Mr google…untuk ibu2 yang baru pertama kali nak sediakan solid food untuk baby,amy sangat2 recommend kan website ni wholesomebabyfood sebab website ni sangat2 membantu… Kalau anak sembelit ke,allergic ke semua info ada kat website ni..

 

 

baby food chart

baby food chart

solidsmonths46_550

so untuk buat puree pisang sangatlah senang..disebabkan pisang ni sudah sedia lembik,so tak payah nak stim kan pun takpe..amy juz potong kecik2,then campurkan dgn ebm/air sikit dan blend jer..senang!

puree pisang!!

puree pisang!!

Tadaa..senang kan..memang senang sgt2..tak sampai 5 minit,keje amy dah siap!!So for those ibu2 yang first time nak buat solid food utk ur baby,boleh jugak try apple,sweet potatoes,pumpkin,carrot,pear.. Kalau nak buat nasi,amy lebih prefer buat time dia dah 7 bulan kot..sbb pernah try buat aritu tapi dia taknak..abes dia semburkan pengasuh dia..haha..last2 amy juz bagi puree buah/sayur semata jer kat Zufar..Untuk memudahkan lagi ataupun sebagai reminder untuk ibu2,kita boleh buat planner macam ni..so senang skit..takdelah baby asyik makan benda yang sama jer..Tapi yang penting kena ikut 4 days rules..maksudnya apa2 puree yang kita nak bagi,kita try puree yang sama selama 4 hari..tujuan nya nak tengok sama ada baby kita serasi ke tak,ada allergic ke tak kalau makan buah tu,sembelit ke..

baby food

baby food

 

selamat mencuba!!

selamat mencuba!!

 

so guys,selamat mencuba!!😉

6 thoughts on “Makanan pertama Muhammad Zufar! (Ibu yang excited lebih)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s