Home » alfafa » Alfalfa Untuk Ibu Mengandung

Alfalfa Untuk Ibu Mengandung


Sempena bulan Jan 2014 ni,post Amy kali ni memang berkisar tentang Alfalfa jerlah nampaknya.hehe..tetapi yang menariknya kali ni, Amy baru tau yang Alfalfa boleh di consume oleh ibu mengandung sebenarnya..Malah khasiatnya lagi bagus..nak tau kenapa??Jom kita baca yer.. credit to my adik

Bagi seorang wanita yang dah berkahwin, anak tu satu yang ditunggu2 kan..dan pada saat mengandung, kita rela ni beri yang terbaik..yang tak pernah makan vitamin pon rela ..hadap jugak hari2 demi memastikan anak yang bakal lahir nanti sihat, comel..

Tapi tahukah anda sebenarnya pemakanan yang sihat ni bukan hanya pada waktu mengandung? sebelum mengandung lagi dah kene makan makanan yang sihat, bagi menyediakan badan kita untuk mengandung kelak..masa mengandung lagilah, untuk kita sendiri dan janin yang dikandung..lepas bersalin pun sama penting bagi memastikan si anak mendapat nutrient yang secukupnya untuk berkembang dan membesar.

Tadi mcm biasa, rutin membelek sana sini, dan terjumpa video dari SHAKLEE EXPERT tentang nutrisi untuk ibu hamil..sangat membantu..nak tahu nutrient apa yang diperlukan untuk para ibu? Jom tonton!

SHAKLEE AND NUTRITION DURING PREGNANCY

*sebenarnya ade video tapi tak dapat nak embeded lak..klik link utk tonton ok?

Secara ringkasnya

PRE-PREGNANCY

  • Vitamin A (carotomax)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Folic acid

DURING PREGNANCY

  • Protein (ESP)
  • Omega 3 (omega guard)
  • Folate and iron
  • Iodine
  • Vitamin A (carotomax)
  • Alfalfa
  • Minerals (kalsium, magnesium, zinc)

Satu yang buat saya tertarik ialah Vitamin A dan Alfalfa..selalunya ibu2 ni takut sangat nak ambil antioksidan mcm Vitamin A ni..tak berbahaya pon dek non..apa2 pun yang kita makan, ambil dalam kadar yang betul..kalau tak, semua pon bahaya..nasik kalo diambil secara berlebihan pon boleh mudarat ye tak? boleh kene diabetes, obese..so jangan risau..apapun dapatkan nasihat dari yang pakar.

Lagi satu Alfalfa..katanya herba panas..bukan nak suh ambil sebotol dek non..lagipon Alfalfa ni dari kumpulan herb..tapi sama je mcm sayur lain..pernah kan makan? kalau gi tesco tu mesti ada, rupenye mcm taugeh sket, goreng pon sodap!

Alfalfa bagus untuk stimulate susu ibu..jadi boleh ambil dalam diet anda..2-4 biji pon ok jer..jangan risau..tiada sebab untuk takut :D

Bagi ibu2 yang mengalami keputihan tu, sangat bagus ambil alfalfa ni..sebab selalunya keputihan ketika mengandung sangatlah menyeksakan..jadi alfalfa boleh membantu.

*harus diingatkan ambil dalam kadar yang betul..juga pastikan anda tahu apa yang anda makan..jangan ambil berlebihan..rajin2 mengkaji ye ibu2..apa side effect itu ini..sepanjang pregnant, rajinkan mencari ilmu..habis jer bersalin dah leh dapat degree hehe

set ibu hamil2Jadi buat pilihan yang terbaik untuk anak anda!

 

NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s