Home » disease » Obesity a big problem now in Malaysia

Obesity a big problem now in Malaysia


Obesiti di kalangan penduduk Malaysia dah semakin menular. Malah dalam satu keratan akhbar The Star  berkata, obesiti perlu di highlighted kan sebagai suatu penyakit supaya rakyat lebih sedar yang obesiti itu sebenarnya sangatlah tidak sihat.Yang paling kita risaukan ialah kanak-kanak pun dah ada yang  obes!Ketahuilah bahawa obesiti boleh membawa kepada penyakit kencing manis..

Malaysian Society for the Study of Obesity president Prof Dr Mohd Ismail Noor said the situation had become more urgent because there were more overweight children now.

“They do not recognise that it (obesity) is a disease. So, no one cares and think it is okay to be fat. Once you treat it as a disease, it will make people aware,” he said.

Malaysia is ranked sixth in the Asia-Pacific region for obesity and tops the list in South-East Asia for both obesity and diabetes.

 

Malaysia berada di tangga ke 6??What?? Semoga kita tak termasuk dalam senarai orang yang obesiti..Please pantau segala apa yang anak-anak kita makan..Jangan disebabkan tidak mahu anak bising,menangis,melalak kita ia kan aje apa yang mereka nak.. Mereka masih kecil dan memang mereka tidak tahu mana yang baik dan mana yang buruk,so disitu lah ibubapa perlu mainkan peranan.Jangan simpan stok makanan ringan jika tidak mahu anak kita biasa dengan benda2 begitu.. Kalau boleh tak payah beli langsung buat stok kat rumah.Tu juga salah satu langkah utk kita train anak kita dari kecil..Sekali sekala tak salah,tapi kalau dah seguni junk food disimpan di rumah,apa maknanya tu.Haa kan mak dah membebel..hehe.. Jom elak obesiti dengan Shaklee…

credit here

Minggu lepas adaa dengan husband keluar bawak anak2..saje je sambil beli barang dapur..so merayau2 lah dari bangi, ke nilai..singah menyinggah sana sini..dan sepanjang perjalanan tu adaa terfikir satu perkara..memang menarik pandangan adaa lah the whole time hari tu..’kenapa semua lebar2 dan gemuk2′?

Dalam kita sedar atau tak..memang rakyat Malaysia ni kuat makan, termasuklah diri sendiri ni ha..sampaikan bila tgk orang..terlintas kat kepala ni, aku besar macam tu ke? ayoo kadang2 kita tak nampak size diri sendiri..tapi bila tengok orang, seram mak. huhu

obesiti (1)

Ramai orang tahu berat makin naik..tapi takde usaha nak menurunkan berat dengan alasan takpe..sehat..yelah sekarang mungkin sihat, tapi nanti? cuba tengok risiko penyakit yang kita boleh dapat jika obes..tak ke seram tu..huhu tapi kita ni biasa lah dah terkena baru nak tergadah kan..huhu

 

ni adaa selitkan satu artikel tentang diabetes dan bahaya nya: credit 

Tangani Obesiti, Pelbagai Penyakit Boleh Diatasi

 

Thursday, 14 April 2011 10:34

 

Menurut Dr. Lukman, doktor pakar dr DEMC Hospital , obesity sebenarnya bergantung kepada BMI seseorang untuk mengukur samada dia dalam ketegori obesity, berat badan berlebihan atau tidak. “Obesiti itu bermakna kandungan lemak di dalam badan yang berlebihan,” ujar Dr. Lukman.

 Carta-BMi_kelas

“Semakin bertambah usia seseorang, maka kadar metabolisme tubuhnya juga semakin berkurangan bermaksud semakin kurang kalori yg dibakar dr pemakanan yg diambil setiap hari. Sebaliknya setelah usia meningkat seperti selepas mencecah usia 40++, tenaga seseoarng itu juga semakin berkurangan. Dan mereka juga semakin kurang melakukan aktiviti. Daya ketahanan juga menurun. Dalam keadaan ini, obesity boleh terjadi apabila makanan yang masuk ke dalam tubuh berlebihan daripada apa yang dibakar.Maksudnya, jumlah makanan yang dimakan berlebihan daripada yang tubuh kita mampu bakar. Maka, untuk memiliki berat badan yang seimbang dan mengelakkan obesity, kita harus memastikan kalori yang kita ambil dan yang kita gunakan mestilah seimbang. Pada ketika ini anda seharusnya lebih bersikap memilih sebelum mengambil sesuatu makanan. Pilihlah kualiti dan bukan kuantiti. Sila rujuk kepada pyramid pemakanan untuk pengambilan makanan yang seimbang dan sihat.

Obesiti sememangnya menjadi punca pelbagai penyakit yang berbahaya. Antaranya tidur berdengkur. Ini kerana saluran pernafasan menjadi semakin sempit. Bagi yang serius, ia boleh menyebabkan nafas berhenti secara tiba-tiba dan menyebabkan kematian ketika tidur.

Selain itu obesity juga boleh menyebabkan kencing manis. Ini disebabkan badan akan mengeluarkan insulin dan apabila badan lebih besar maka badan tidak dapat menampung pengeluaran insulin dan kadar glukos dalam tubuh meningkat lalu setrusnya menyebabkan kencing manis. Penyakit darah tinggijuga boleh disebabkan oleh obesity. Ini kerana jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh tubuh. Masalah kepada sendi terutama lutut juga merupakan masalah utama akibat obesity. Selain itu obesity juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat-ubatan tertentu sepertisteroid.

—————————————————————————

tu kan..bahaya ye..huhu..jadi tanggungjawab kita untuk mejaga tubuh kita..mmg ajal maut ditgn Allah tapi kita pun perlu mensyukuri tubuh pinjaman Allah ni kan..lagipon siapa yang nk sakit ye tak? selagi boleh dicegah..cegahlah..

kalau rasa berat nak ambil bnyk2..ini set budget untuk anda:

slimming settunjukkan usaha kita untuk tubuh yang sihat..jgn dah terkena baru nk mencari kan?

untuk lebih bnyk artikel tentang weight management boleh klik

WEIGHT MANAGEMENTGEMUKKURUS & TESTIMONIAL

be healthy with shaklee~

 

 

 
NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s