Perjalanan bersama Shaklee

image

Yeah,hampir 2 tahun bersama Shaklee!!setakat ni mmg puas hati sangat..Amy bersama Shaklee bukan setakat nak jual semata2,tp Amy juga consume dan share kebaikan bersama kawan2..

Inilah antara produk or supplement yang mmg serasi dengan Amy sekeluarga..sgt puas hati!!

Advertisements

Setelah hampir berputus asa,susu kembali meriah!!!

Assalammualaikum…

Lamanya Amy tak update blog..huhu..sorry guys!! 🙂

Bulan ni Promo ESP!! Yeah!! Jom borong!!

Nak citer sikit ni…Time Zufar nak masuk 8 bulan haritu,susu Amy agak drop..

Sekali pump just dapat 4 oz jer..Bayangkan,pump sampai 20 minit,tapi dapat 4 oz jer..huhu..nangis!!

Bila malam Zufar cam mengamuk2 seolah macam susu tak cukup..Macam dah kering sangat dah rasanya..Istilah bengkak susu memang dah tak wujud langsung dah.. (time tulah)..sampai satu tahap tu,siap cakap kat husband,kita campurlah dengan susu formula..huhu..nasib baik time tu En hubby sangat positif..Dia kata,jangan..kesian kat anak klu campur susu..Thanks en hubby sbb menahan saya!

So baru2 ni Alhamdulillah,Amy dapat ilmu tentang breastfeed ni.. Rupanya apa yang kita makan,berapa kuantiti yang kita makan,semuanya mempengaruhi kuantiti susu kita..Bukan main sedap makan jer..hehe..Thank to hamba Allah Pn Asiah

Orang selalu kata,ibu yang breastfeed memang tak boleh nak diet sangat.Yes,it’s true!! Sebab Amy dah rasa!! Konon2 bila rasa nak diet,so adalah benda2 yang kita pantangkan kan??Memang susu akan drop giler..Amy tak tau orang lain..Ni berdasarkan apa yang Amy lalui..So ibu2 kena makan!!But tgk juga yang kita makan..Biarlah benda yang berkhasiat..

So skang everytime sampai masa pump susu,rasa cam happy sangat..sbb Amy tahu,Amy akan dapat hasil yang memberansangkan.Dan istilah bengkak susu,Amy dah rasa kembali!!weehuuu!!.Mungkin bagi orang lain. “alah, tu biasa jer dapat banyak tu..aku punyer lagi banyak”..hehe tak kisahlah..Tapi bagi Amy, tu mmg dah banyak!!

Alhamdulillah,skang everytime pump, Amy akan dapat 9 oz or 8 oz..paling kurang pun akan dapat 7oz..Bagi Amy mmg banyak,selepas melalui pengalaman nak dapat 4 oz pun susah giler!!

yeah!!dapat 9oz pump pagi td!!

yeah!!dapat 9oz pump pagi td!!

Tapi walau dah banyak pun,ESP tetap Amy consume..Orang kata,biarlah banyak dan berkualiti (pekat dan baby minum cepat kenyang)..Jangan pump banyak2 tapi cair..No no no!! So ESP memang ‘benda’ wajib yang mesti ada di rumah…

So pada sesiapa yang ada masalah penyusuan, boleh PM dengan Amy..kita share2 info yerk!! 🙂 InsyaAllah,boleh susukan baby sampai 2 thn!! 0176954353

 

NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ::

Vitalea – Multi Yang Hebat!!

Assalammualaikum kepada semua customer dan bakal customer yg disayangi..Bulan ni promosi Vitalea!!Time Amy pregnant aritu,vitalea mmg produk wajib amiklah..ecspeciallu utk ibu2 yang hb nya tak berapa nak cantik tu.hehe..Jom kita baca sikit info mengenai Vitalea.
VITALEA

Multi yang Hebat
Suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli.  Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:

•    Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.*
•    Mengandungi beta karotena yang membantu dalam
mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan
tisu.
•    Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D
untuk kesihatan tulang dan gigi.
•    Biotin dan asid pantotenik membantu untuk
memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
•    Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah
merah.*
VITA-LEA ® IRON FORMULA
——————————-
 
Perbezaan Multivitamin Shaklee dengan Suplemen Lain:
—————————————————
 
Vita-Lea Shaklee adalah multi-vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai “Vitalize-Mineral” dan disingkatkan sebutan kepada “Vita-min”, dan perkataan vitamin yang disebut kini asalnya dari Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea. Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA. Ia diformulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.
 
 
Tablet “Vita-Lea” ini disaluti dengan serbuk nutrisi – spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, disebut sebagai “Explo-tab”. Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protin untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
 
 
Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.Vita-Lea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.
 
 
Manfaat Utama:
——————
> Penambahan Tenaga Segera – pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu system memori dan focus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.
> Pelengkap Nutrisi – Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anaemia.
> Keupayaan Sistem Produktif – Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar.
 
> Metabolisma – Sangat membantu dalam stimulasi metabolism dan melambatkan proses penuaan.
> Elemen Penting Pada Sel Tubuh – Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormone, serta menjaga kesihatan tirod.
> Melindungi Organ – Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.
 
 
————–
 
Fakta Nutrisi Di Dalam Vita-Lea
—————————————
 
> Vita A – Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, system respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat.
> Vita D – Perkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis.
> Vita E – Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancar sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki, mengurangkan kesan parut.
> Vita C – Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen, meningkatkan daya tahanan penyakit, percepat sembuh luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku, hidung berdarah.
> Asid Folik – Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulsert mulut, kesihatan kulit.
> Vita B1 – Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan meransang peredaran darah, bantu tumbesaran, masalah keresahan, mabuk laut/darat, mengurangkan petanda herpes zoster.
> Vita B2 – Tukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan.
> Vita B3 – Tukar makanan kepada tenaga, menghasilkan hormone, meransang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migraine, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus.
 
> Vita B6 – Metabolisma protin, baiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis, dermatitis, kekajangan, kebas, anemia.
> Vita B12 – Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, focus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetis, rabun.
> Biotin – Bantu B-kompleks berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetis, sakit otot, eczema dan keradangan kulit.
> Vita B5 – Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotic, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka.
> Kalsium – Perkasakan tulang dan gigi, darah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis / penyakit tulang lembut.
> Fosforus – Meningkatkan kepadatan tulang, diabetis, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu ligament / otot dan meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia.
> Iodin – Baik untuk tirod, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligament/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan.
> Zat Besi – Membentuk hemaglobin, redakan kesakitan akibat PMS (senggugut), membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia.
> Magnesium – Kesihatan tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetis, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadalamn.
> Copper – Membantu menukarkan zat besi kepada haemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebangkakan.
> Zink – Perkasa sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda.
 
 
———–
 
KENAPA ANDA HARUS MEMILIH MULTIVITAMIN SHAKLEE?
—————————————————————
Suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli. Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. 
 
Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu: 
• Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.*

 

• Mengandungi beta karotena yang membantu dalam

 

mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan

 

tisu.

 

• Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D

 

untuk kesihatan tulang dan gigi.

 

• Biotin dan asid pantotenik membantu untuk

 

memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh

 

• Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah

 

merah.*

 

 


Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.
Tiada tambahan perasa tiruan, pemanis, bahan pewarna atau pengawet.

 

NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.

These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease ::

Testimoni Vivix

Dah lama Amy nak share tentang kebaikan Vivix nie..hari ni takde nak cakap banyak,jom baca testimoni Vivix ni..hehe

Memang tak dinafikan, diabetes ni bukan penyakit yang asing lagi dalam masyarakat kita..adaa pernah dua kali disahkan menghidap gestational diabetes atau diabetes ketika mengandung ..walaupun lepas melahirkan anak diabetes ni akan hilang, tetapi jika pemakanan tak dikawal, kemungkinan untuk mendapat diabetes tetap ada..dan adaa mengaku bukan senang nak kawal pemakanan ketika ada diabetes ni..masa mengandung faham2 jelah, selera macam-macam, tapi kene kawal..memang seksa, tapi fikirkan kesihatan anak, sabar kan ajelah, lagi pon cuma 9 bulan..itu adaa..macam mana pulak yang diabetes dah bertahun2 ni? huhu susah kan..kene kawal diet, bergantung pada ubat, kalau yang kronik, kene ambil insulin setiap hari..

Kali ni adaa nak share sedikit testimonial daripada orang yang pernah menghidap diabetes dan alangkah bersyukurnya mereka ini lepas mengambil VIVIX secara berterusan, mereka dah bebas dari penyakit ini..

sumber:

sumber:here

Hanya dalam 18 hari bacaan dari 13 mmol/L turun ke 7.7mmol/L.. syukur..bukan senang ye nak turun bacaan gula ni..i know hard huhu

vivix n diabetes4

 

vivix n diabetes2

 

vivix n diabetes3sumber : here

vivix n diabetes6

vivix n diabetes5

Customer ini mempunyai menderita masalah diabetes atau lebih dikenali sebagai kencing manis. Beliau telah menjalani pembedahan, selepas pembedahan dijalankan ,luka tidak sembuh2 dan ini mendorong beliau untuk mencuba Vivix Shaklee. Alhamdulillah,dengan izin Allah, dengan sebotol VIVIX Shaklee dan hanya 2 minggu pengambilan luka beliau semakin pulih dan luka semakin kecut dan tertutup dan hampir pulih seperti yang anda lihat dalam gambar di atas..

sumber: here

Bagaimana sebenarnya vivix ni membantu memulihkan luka diabetes?

Diabetes itu adalah dikaitkan dengan gula dalam darah yang tinggi

Nah..gula itu bersifat diuresis atau menarik air.

Kandungan utama plasma darah itu air, dengan adanya gula pada darah maka air pada plasma akan diserap oleh gula. Ini akan mengakibatkan darah kita menjadi mengental

Jika terjadi sebuah luka maka faktor pembekuan darah akan berperan. Faktor pembekuan darah (trombosit,fibrinogen) sendiri merupakan komponen dalam darah.

Luka akan cepat sembuh kerana pengaliran dari faktor pembekuan darah dengan cepat juga, namun kerana aliran darah tersumbat (darah mengental) pada penderita diabetes, faktor pembekuan darah menjadi sulit untuk menutupi luka. Inilah yang mengakibatkan luka menjadi sukar sembuh.

Selain itu adanya gula juga menjadi penggalak bagi pertumbuhan bakteria.
Makanya selain sukar sembuh penderita diabetes juga kerap kali mengalami infeksi yang tak jarang mengarah ke gangren. Kalau sudah gangren parah ya terpaksa kaki dipotong pula, Hal lain yang perlu diperhatikan pada penderita diabetes adalah kerana adanya gula darah maka dapat terjadi kerosakan saraf terutama pada saraf kaki. Inilah yang mengakibatkan penderita diabetes seringkali merasa kebas atau semut2 pada kakinya- here

Tak dapat digambarkan bila kita bebas dari penyakiut kronik..kadang2 bukan sakit itu yang membuatkan kita tak sihat, tetapi memikirkan tentang penyakit itu yang membuatkan badan kita lemah dipengaruhi kerisauan tu.. Bila baca testimonial mereka ni adaa rasa mcm terbayang2 kegembiraan nya..syukur, vivix mampu kembalikan senyuman :D . ini baru sebahagian testimonial mereka yang mengambil diabetes..insyaAllah adaa akan share lebih lagi nanti.

 

 

NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Obesity a big problem now in Malaysia

Obesiti di kalangan penduduk Malaysia dah semakin menular. Malah dalam satu keratan akhbar The Star  berkata, obesiti perlu di highlighted kan sebagai suatu penyakit supaya rakyat lebih sedar yang obesiti itu sebenarnya sangatlah tidak sihat.Yang paling kita risaukan ialah kanak-kanak pun dah ada yang  obes!Ketahuilah bahawa obesiti boleh membawa kepada penyakit kencing manis..

Malaysian Society for the Study of Obesity president Prof Dr Mohd Ismail Noor said the situation had become more urgent because there were more overweight children now.

“They do not recognise that it (obesity) is a disease. So, no one cares and think it is okay to be fat. Once you treat it as a disease, it will make people aware,” he said.

Malaysia is ranked sixth in the Asia-Pacific region for obesity and tops the list in South-East Asia for both obesity and diabetes.

 

Malaysia berada di tangga ke 6??What?? Semoga kita tak termasuk dalam senarai orang yang obesiti..Please pantau segala apa yang anak-anak kita makan..Jangan disebabkan tidak mahu anak bising,menangis,melalak kita ia kan aje apa yang mereka nak.. Mereka masih kecil dan memang mereka tidak tahu mana yang baik dan mana yang buruk,so disitu lah ibubapa perlu mainkan peranan.Jangan simpan stok makanan ringan jika tidak mahu anak kita biasa dengan benda2 begitu.. Kalau boleh tak payah beli langsung buat stok kat rumah.Tu juga salah satu langkah utk kita train anak kita dari kecil..Sekali sekala tak salah,tapi kalau dah seguni junk food disimpan di rumah,apa maknanya tu.Haa kan mak dah membebel..hehe.. Jom elak obesiti dengan Shaklee…

credit here

Minggu lepas adaa dengan husband keluar bawak anak2..saje je sambil beli barang dapur..so merayau2 lah dari bangi, ke nilai..singah menyinggah sana sini..dan sepanjang perjalanan tu adaa terfikir satu perkara..memang menarik pandangan adaa lah the whole time hari tu..’kenapa semua lebar2 dan gemuk2′?

Dalam kita sedar atau tak..memang rakyat Malaysia ni kuat makan, termasuklah diri sendiri ni ha..sampaikan bila tgk orang..terlintas kat kepala ni, aku besar macam tu ke? ayoo kadang2 kita tak nampak size diri sendiri..tapi bila tengok orang, seram mak. huhu

obesiti (1)

Ramai orang tahu berat makin naik..tapi takde usaha nak menurunkan berat dengan alasan takpe..sehat..yelah sekarang mungkin sihat, tapi nanti? cuba tengok risiko penyakit yang kita boleh dapat jika obes..tak ke seram tu..huhu tapi kita ni biasa lah dah terkena baru nak tergadah kan..huhu

 

ni adaa selitkan satu artikel tentang diabetes dan bahaya nya: credit 

Tangani Obesiti, Pelbagai Penyakit Boleh Diatasi

 

Thursday, 14 April 2011 10:34

 

Menurut Dr. Lukman, doktor pakar dr DEMC Hospital , obesity sebenarnya bergantung kepada BMI seseorang untuk mengukur samada dia dalam ketegori obesity, berat badan berlebihan atau tidak. “Obesiti itu bermakna kandungan lemak di dalam badan yang berlebihan,” ujar Dr. Lukman.

 Carta-BMi_kelas

“Semakin bertambah usia seseorang, maka kadar metabolisme tubuhnya juga semakin berkurangan bermaksud semakin kurang kalori yg dibakar dr pemakanan yg diambil setiap hari. Sebaliknya setelah usia meningkat seperti selepas mencecah usia 40++, tenaga seseoarng itu juga semakin berkurangan. Dan mereka juga semakin kurang melakukan aktiviti. Daya ketahanan juga menurun. Dalam keadaan ini, obesity boleh terjadi apabila makanan yang masuk ke dalam tubuh berlebihan daripada apa yang dibakar.Maksudnya, jumlah makanan yang dimakan berlebihan daripada yang tubuh kita mampu bakar. Maka, untuk memiliki berat badan yang seimbang dan mengelakkan obesity, kita harus memastikan kalori yang kita ambil dan yang kita gunakan mestilah seimbang. Pada ketika ini anda seharusnya lebih bersikap memilih sebelum mengambil sesuatu makanan. Pilihlah kualiti dan bukan kuantiti. Sila rujuk kepada pyramid pemakanan untuk pengambilan makanan yang seimbang dan sihat.

Obesiti sememangnya menjadi punca pelbagai penyakit yang berbahaya. Antaranya tidur berdengkur. Ini kerana saluran pernafasan menjadi semakin sempit. Bagi yang serius, ia boleh menyebabkan nafas berhenti secara tiba-tiba dan menyebabkan kematian ketika tidur.

Selain itu obesity juga boleh menyebabkan kencing manis. Ini disebabkan badan akan mengeluarkan insulin dan apabila badan lebih besar maka badan tidak dapat menampung pengeluaran insulin dan kadar glukos dalam tubuh meningkat lalu setrusnya menyebabkan kencing manis. Penyakit darah tinggijuga boleh disebabkan oleh obesity. Ini kerana jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh tubuh. Masalah kepada sendi terutama lutut juga merupakan masalah utama akibat obesity. Selain itu obesity juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat-ubatan tertentu sepertisteroid.

—————————————————————————

tu kan..bahaya ye..huhu..jadi tanggungjawab kita untuk mejaga tubuh kita..mmg ajal maut ditgn Allah tapi kita pun perlu mensyukuri tubuh pinjaman Allah ni kan..lagipon siapa yang nk sakit ye tak? selagi boleh dicegah..cegahlah..

kalau rasa berat nak ambil bnyk2..ini set budget untuk anda:

slimming settunjukkan usaha kita untuk tubuh yang sihat..jgn dah terkena baru nk mencari kan?

untuk lebih bnyk artikel tentang weight management boleh klik

WEIGHT MANAGEMENTGEMUKKURUS & TESTIMONIAL

be healthy with shaklee~

 

 

 
NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Alfalfa Untuk Ibu Mengandung

Sempena bulan Jan 2014 ni,post Amy kali ni memang berkisar tentang Alfalfa jerlah nampaknya.hehe..tetapi yang menariknya kali ni, Amy baru tau yang Alfalfa boleh di consume oleh ibu mengandung sebenarnya..Malah khasiatnya lagi bagus..nak tau kenapa??Jom kita baca yer.. credit to my adik

Bagi seorang wanita yang dah berkahwin, anak tu satu yang ditunggu2 kan..dan pada saat mengandung, kita rela ni beri yang terbaik..yang tak pernah makan vitamin pon rela ..hadap jugak hari2 demi memastikan anak yang bakal lahir nanti sihat, comel..

Tapi tahukah anda sebenarnya pemakanan yang sihat ni bukan hanya pada waktu mengandung? sebelum mengandung lagi dah kene makan makanan yang sihat, bagi menyediakan badan kita untuk mengandung kelak..masa mengandung lagilah, untuk kita sendiri dan janin yang dikandung..lepas bersalin pun sama penting bagi memastikan si anak mendapat nutrient yang secukupnya untuk berkembang dan membesar.

Tadi mcm biasa, rutin membelek sana sini, dan terjumpa video dari SHAKLEE EXPERT tentang nutrisi untuk ibu hamil..sangat membantu..nak tahu nutrient apa yang diperlukan untuk para ibu? Jom tonton!

SHAKLEE AND NUTRITION DURING PREGNANCY

*sebenarnya ade video tapi tak dapat nak embeded lak..klik link utk tonton ok?

Secara ringkasnya

PRE-PREGNANCY

  • Vitamin A (carotomax)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Folic acid

DURING PREGNANCY

  • Protein (ESP)
  • Omega 3 (omega guard)
  • Folate and iron
  • Iodine
  • Vitamin A (carotomax)
  • Alfalfa
  • Minerals (kalsium, magnesium, zinc)

Satu yang buat saya tertarik ialah Vitamin A dan Alfalfa..selalunya ibu2 ni takut sangat nak ambil antioksidan mcm Vitamin A ni..tak berbahaya pon dek non..apa2 pun yang kita makan, ambil dalam kadar yang betul..kalau tak, semua pon bahaya..nasik kalo diambil secara berlebihan pon boleh mudarat ye tak? boleh kene diabetes, obese..so jangan risau..apapun dapatkan nasihat dari yang pakar.

Lagi satu Alfalfa..katanya herba panas..bukan nak suh ambil sebotol dek non..lagipon Alfalfa ni dari kumpulan herb..tapi sama je mcm sayur lain..pernah kan makan? kalau gi tesco tu mesti ada, rupenye mcm taugeh sket, goreng pon sodap!

Alfalfa bagus untuk stimulate susu ibu..jadi boleh ambil dalam diet anda..2-4 biji pon ok jer..jangan risau..tiada sebab untuk takut :D

Bagi ibu2 yang mengalami keputihan tu, sangat bagus ambil alfalfa ni..sebab selalunya keputihan ketika mengandung sangatlah menyeksakan..jadi alfalfa boleh membantu.

*harus diingatkan ambil dalam kadar yang betul..juga pastikan anda tahu apa yang anda makan..jangan ambil berlebihan..rajin2 mengkaji ye ibu2..apa side effect itu ini..sepanjang pregnant, rajinkan mencari ilmu..habis jer bersalin dah leh dapat degree hehe

set ibu hamil2Jadi buat pilihan yang terbaik untuk anak anda!

 

NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

Jan 2014 Promo Alfalfa!!

Yeah!Bulan Jan 2014  ni promo untuk Alfalfa..apa lagi,silalah grab peluang ni..bukan selalu dapat promosi untuk Alfalfa nie..Amy memang suka sangat consume Alfalfa nie..di samping membantu memekatkan susu ibu,ia juga membantu Amy ‘lawas’ setiap hari..Tapi bukan itu sahaja khasiat Alfalfa nie, ada lagi :

 

  • Mencuci Hati, Darah dan Usus

lni adalah makanan yang sangat beralkali yang bolih mengembalikan

kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan,

membersihkan hati, kolon, darah dan membersihkan kulit (jeragat).

 

Sangat membantu dalam masalah Alahan seperti resdung, selsema,

bersin, gatal hidung, gatal kulit, ulat air dsb.

 

  • Baik untuk perubahan patologi di dalam usus dan perut

Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, angin,

gastrik, ulcer dan sembelit.

 

  • Menyingkirkan Lemak, Kolesterol dan Gula

Kajian klinikal menunjukkan amalan jangka panjang alfalfa dapat

mencegah penyakit-penyakit seperti jantung, strok, kencing manis

dan darah tinggi. Hanya alfalfa mengandungi saponin, seperti span

yang bertindak sebagai serat yang menyerap lemak, kolesterol dan

gula didalam darah. Sebaiknya dimakan bersama lecithin dan omega.

 

  • Melawan tumur

Memakan 30-50 biji untuk mengalkalikan badan, dengan itu

memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumur.

 

  • Mencegah dan Merawat Atritis

Melegakan kesakitan dan merawat.

 

  • Masalah Water Retension dan Sembab

Alfalfa juga sangat bagus untuk yang mengalami masalah smbab muka, bawah

mata atau bengkak kaki due to water retension atau masalah buah pinggang.

 

 

 

NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Apa Perlunya Makanan Tambahan?

Soalan yang sering Amy dengar ialah perlu ke makan vitamin?kenapa kena makan vitamin??boleh ke kalau makan vitamin banyak2??hehe…relax..persoalan anda bakal terjawab..hehe..kadang2 pernah tak kita terfikir,semakin canggih ilmu2 perubatan kita,semakin maju sesebuah negara, semakin meningkat plak penyakit2 yang boleh membawa maut seperti sakit jantung, kanser,kencing manis dan sebagainya.Kenapa yer??

credit sis khadijah

Ini bermakna perkembangan dan kecanggihan bidang perubatan tidak dapat menyumbang kearah pengurangan bilangan pesakit samada yang sedia ada maupun yang baru.

Kajian menunjukkan perkembangan teknologi perubatan hanya mampu memberi manfaat kepada mereka-mereka yang telah mengidap penyakit yang memerlukan perawatan dan yang perubatan yang lebih canggih dan selesa, tetapi dengan harga yang turut meningkat seiring kemajuannya.

 

Kenapa Perlu Makanan Tambahan

why supplement

Untuk pencegahan penyakit-penyakit moden kini, sel-sel kita perlu mendapatkan zat-zat serta nutrien yang semakin sukar didapati dari amalan pemakanan gaya hidup moden kini.

Kita lebih mementingkan keselesaan berbanding kesihatan kita. Industri makanan segera meningkat 2000% sejak 1981.

“We are overfed but undernourished.”

why sup fastfood

 

Kehidupan moden, makanan segera yang berleluasa menjadi penyumbang utama masalah kesihatan moden. Mudah, ringkas, sedap, kenyang, tapi penuh segala bahan kimia iaitu pengawit, perisa, perasa, logam berat, tinggi gula, kolesterol dsb.

 

Kenapa Perlu Makanan Tambahan.

100,000,000,000,000 mengapa kita memerlukan suplimen.

Kita mempunyai beratus trillion sel yang sedang bekerja didalam setiap sistem-sistem kita yang terdiri dari organ-organ dan tisu yang sedang membina kehidupan.

Kesihatan kita bergantung kepada nutrien-nutrien yang diperolehi oleh kesemua sel-sel  tersebut. Mampukah nutrien-nutrien itu diperolehi dari sumber-sumber makanan kita hari ini?

 

Kenapa Perlu Makanan Tambahan.

Tahukah anda?

Ikan yang dibekalkan kepada kita dari Thailand, lndia dsb direndam di dalam ubat mayat yang dinamakan Formalin, supaya tahan lama?

Ayam kita ialah anak ayam yang disuntik hormon dsbnya supaya cepat besar, pulangan segera.

Sayur kita ialah sayur yang diselimuti racun serangga yang hebat hinggakan ulat pun tak berani makan. Sebab yang ulat tak makanlah yang mmpunyai harga, yang menjadi pilihan kita.

Buah-buahan kita yang telah disimpan lama, yang telah diawet dengan white chemical, yang kelihatan putih berkilat pada buah epal dan sebagainya. Dikatakan untuk sampai kepada kita makan masa berbulan-bulan.sedangkan vitamin mula hilang sejak ianya mula dipetik.

Begitulah dengan apa saja yang disediakankepda kita hari ini seperti beras, gula, tepung, segala telah diproses secara kimia. 

Gula putih adalah kristal putih yang terhasil setelah proses membuang semua vitamin, molasses, mineral, protin, serat dan lain-lain kandungan yang berfaedah terkandung di dalam air tebu. Ia tidak terdapat di alam semulajadi, sangat merbahaya kepada manusia, malah tidak sesuai untuk dimakan. Bagi saya, gula putih adalah racun yang merbahaya.

 

Kenapa Perlu Makanan Tambahan.

Kerana kita tidak mampu untuk menternak ayam sendiri, menangkap ikan sendiri, tanam sayur sendiri, dsb?

Sebagai pelopor dibidang vitamin, doktor Forest C Shaklee telah melihat jauh kehadapan dimana beliau telah menjangkau bahawa di dalam dunia yang moden nanti, segalanya segera dan makanan segar sudah sukar diperolehi.

Sebagai solusi nya, we suplement our foods and suplement becomes A Modern Solution To A Modern Problems…sebagai Nutritional lnsurance.

 

Bolehkah Makan Banyak Vitamin?

Lagi satu persoalan, bolehkah kita ambik banyak-banyak vitamin ni?

Sebenarnya kita dah lama kekurangan vitamin jadi kalau kita ambil vitamin-vitamin mengikut kuantiti seperti tertera dibotol , itu hanya memenuhi keperluan harian sahaja, sebab itu kalau kekurangan teruk kena ambik lebih, untuk menampung kekurangan yang lama.

Kenyataan yang biasa kita dengar ” ialah orang mati kerana kekurangan zat, bukan kerana terlebih zat.”

Tetapi saya hanya mewakili vitamin jenama shaklee sahaja ye, kerana komitment syarikat tentang 100% semulajadi dan penyerapan yang cepat iaitu dalam masa 30 minit segala nutriens yang tertera dilabel telah berada didalam darah bersedia untuk diserap, hasil keputusan ujian klinikal, The Shaklee Difference.

shaklee diff

 

Kenapa Perlu Makanan Tambahan.

Keputusan ditangan masing-masing,

The best way to predict your future is to create one.

Islam menggalakkan Prevention.

Prevention is much cheaper than cure.

Healthy is Beauty and Wealthy.

 

 

 

NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

Cara makan vitamin Shaklee yang sangat berkesan

Salam semua!Rasanya sebelum ni Amy tak pernah cerita tentang bagaimana ambil supplement dengan cara yang paling berkesan!Yelah,bila kita ambil vitamin dan makan ikut suka hati jer,kadang2 dia akan kesan yang sikit atau dengan kata lain tak berkesan sangatlah..So hari ni Amy nak share satu info tentang cara makan vitamin untuk dapatkan kesan yang maksimum..

Credit sis Khadijah

 

Cara Makan Vitamin Shaklee

Sebelum nak cerita cara makan vitamin shaklee, perlu di ketahui susunan produk Shaklee mengikut kepentingannya.

1.Esp- sekiranya hanya ada satu pilihan suplimen sahaja, bermulalah dengan Shaklee ESP. ESP berperanan membaik pulih sel-sel secara keseluruhan. Sel adalah ibarat batu bata bagi sebuah bangunan. Kukuh batu bata maka kukuhlah bangunan itu.

2.Vitalea – ibarat makan makanan seimbang dan dapat memenuhi keperluan setiap sel dari hujung rambut sampai hujung kaki.

(Nota: Dengan mengamalkan 2 produk di atas, lnsyallah 50% pembaikan telah berlaku – untuk lain-lain keperluan vitamin, sila tanda  Checklist Kesihatan dibawah tajuk Bagaimana Tahap Kesihatan Anda ).

 

ESP

Mulakan hari kita dengan segelas ESP (protin). Bancuh 1 sudu besar penuh ESP dengan 3/4 gelas air sejuk atau air suam, kacau rata dan diminum segera.

Bolih juga dicampur dengan susu atau jus kegemaran anda, ikut citarasa masing-masing.

Sekiranya mengambil collagen boleh dicampurkan bersama esp, rasanya menjadi lebih lemak/ sedap.

 

Cara Makan Vitamin Shaklee

Lecithin & Omega, Alfalfa  & Zinc – vitamin sebelum makan

Lecithin pemecah lemak dan Omega pemecah kolesterol sebaiknya dimakan 15 minit sebelum makan tengahari dan makan malam supaya telah bersedia untuk mengurai lemak dan kolesterol yang terdapat di dalam makanan.

Alfalfa disamping mengandungi banyak mineral dan fitonutriens, merupakan sumber serat yang tinggi. Peranan serat apabila diambil bersama air yang mencukupi akan menjadi seperti jala yang memerangkap segala benda asing di dalam darah seperti lemak, kolesterol, gula, toxic, logam berat dsb, dalam perjalanannya dari mulut ke usus besar.

Pembuangan air besar akan menjadi lawas apabila cukup fiber dengan syarat minum air yang mencukupi. alfalfa juga baik untuk masalah angin dalam badan dan gastrk dan alergik.

* Sebelum Makan Tengahari dan Malam – Sukatan 3 kapsul lecithin + 1 capsul omega + 5 alfalfa.

 

Tapi kalau terlupa dan sebagainya, ambil sahaja selepas makan bersama vitamin-vitamin yang lain. Tidak memudaratkan cuma antara baik dan lebih baik.

 

Zinc Complex

Zinc disarankan diambil semasa perut kosong (iaitu 1 jam – 30 minit sebelum makan),  kerana dalam proses pencernaan yang normal, zinc akan dimusnahkan, dikeluarkan, dan mengikat dirinya dengan bahan lain.

Roti dan bijirin mengandungi phytates yang mengikat dirinya dengan zinc sekaligus akan mengganggu penyerapan.

 

 

Cara Makan Vitamin Shaklee

Selain Lecithin, Omega, Alfalfa dan Zinc, semua vitamin di cadangkan diambil selepas makan.

Walaubagaimanapun sebaiknya tidak mengambil semua vitamin serentak tetapi mengagih-agihkannya diantara selepas beberapa waktu makan seperti lepas sarapan pagi, lepas lunch, lepas minum petang dan lepas makan malam, untuk penyerapan yang terbaik dan perlindungan berterusan sepanjang hari.

loose vit

Contoh:

* Selepas minum pagi – 1 Vita C & 1 B- Complex.

* Selepas makan tengahari  – 1 vita lea, 3 B – complex, Vita C

* Selepas makan malam – 2 osteomatrix, 1 B-complex, vita E.

 

 Cara Makan Vitamin Shaklee- Elakkan:

1 Elakkan mengambil Vita Lea dan Osteomatrix serentak. kerana iron di dalam Vita Lea boleh mengganggu penyerapan Calcium di dalam Osteomatrix.

2 Jangan gunakan air panas untuk membancuh ESP sebab akan merosakkan kandungan protin.

3 Elakkan mengambil vitamin bersama nescafe dan tea, minuman mengandungi kafein, sekurang-kurangnya bagi jarak masa 30 minit antara keduanya, mengelak ganguan penyerapan vitamin.

 

Cara Makan Vitamin Shaklee dan Ubat-ubatan.

Bagi individu yang sudah berpenyakit dan sedang memakan ubat-ubatan perubatan, juga jarakkan antara pengambilan vitamin dan ubat-ubatan dalam tempoh 30 minit.

Jangan sekali-kali berhenti mengambil ubat-ubatan apabila anda mula mengambil suplimen, kecuali apabila doktor telah mengesahkan anda semakin pulih dan pengurangan ubat adalah atas arahan doktor anda, kerana mendapati anda semakin sihat.

Dapatkan lebih info tentang soal jawab produk shaklee di page Video...dan terima kasih kerana melawati blog ejazbeauty.

 

Image

 

Kepada sesiapa yang inginkan konsultasi percuma dan ingin beli produk yang bersesuai dengan budget anda,boleh PM Amy di 0176954353 atau email di nooraidamy@gmail.com yerk!

 

 

 
NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

 

Jangan gadaikan buah pinggang anda : Kurus secara sihat

Lately memang banyak sangat produk untuk kuruskan badan..macam-macam jenis,harga dan rupa..Kadang-kadang terdetik jugak ingin mencuba lepas tengok iklan yang katanya boleh turunkan berkilo2 dalam masa sebulan.Tapi bila fikirkan yang Amy tengah menyusukan anak,so tak jadilah nak cuba.Kadang-kadang terfikir jugak,takde effect apa2 ke,sebab cepat sangat penurunannya.Tapi baru2 ni Amy ada borak-borak dengan seorang doktor O&G yang tengah siapkan thesis untuk Master dia,saja tanya dia,ibu yang susukan anak ni boleh diet ke doktor..Dia kata boleh tapi dengan kawal makan jerlah.Sebab masih menyusu,so nak diet ketat2 sangat pun tak boleh.Tiba2 tercetus isu mengenai produk yang cepat turunkan berat badan ni.Doktor tu kata,normally produk yang boleh buat kita turunkan berat dengan cepat ni,dia akan bagi kesan yang berat pada buah pinggang..boleh baca disini untuk tahu kesan2 kepada organ badan .kesannya mungkin tak terjadi sekarang,tapi mungkin 15 tahun atau 20 tahun akan datang…so kalau nak turunkan berat badan,biarlah lambat tapi selamat..hehe..

Satu2nya produk yang Amy masih percaya keberkesanannya ialah Shaklee..biarlah turun 1kg sebulan pun asalkan tak bahayakan kesihatan..tapi oklah,tetap turunkan.Nak tau lebih mengenai set kurus Shaklee,jom baca blog dari sis Khadijah ni :

Anggun dan Menawan dengan Set Kurus Shaklee

Posted on 14 August, 2013 by  — 1 Comment ↓

Set Kurus Shaklee untuk gaya anggun dan menawan.

Satu trademark Shaklee ialah apa jua program yang diperkenalkan, ie seperti Set Kurus Shaklee, kecantikkan, cerdas minda dsb, kesihatan tetap merupakan latar belakang dan agenda no 1 kami.

Hati-hati hari ini terdapat banyak set kurus diluar sana yang merbahaya kerana mengandungi kandungan plumbum/ logam berat yang tinggi kerana kononnya bolih memberi kesan yang cepat, tetapi kiranya benar bolih kurus dengan cepat tapi dengan menggadaikan buah pinggang kita, apalah ertinya…setiap organ semulajadi ciptaan Allah tidak ternilai harganya kerana tiada alat ganti seumpamanya…

set kurus shaklee 2Set Kurus Shaklee

Dua Peringkat dalam Program Set Kurus Shaklee:~

Peringkat Pertama : Peringkat Pembersihan.- menyahkan apa yang membahayakan dan yang tidak diperlukan olih badan:

Disini 3 produk yang sangat dicadangkan iaitu :

1) Alfalfa Complex yang penuh khasiat dan tinggi kandungan fiber.

(Harga WM RM 53.75/ em rm 56.25).

Kandungan fiber yang tinggi di dalam Alfalfa memberikan rasa cepat penuh dan kenyang yang tidak menggemukkan, apabila diambil bersama air kosong yang banyak.

Alfalfa juga bertindak  menapis dan memerangkap segala bendasing seperti toksik, angin, lemak, kolestrol dan gula dalam perjalanannya dari tempat masuk (mulut )  menuju ke tempat keluarnya, menjadikan pembuangan yang lawas dan puas.

Melalui pembuangan yang lawas sekaligus membersihkan segala toksik dsb, tidak akan ada toksik yang terperangkap yang mencari jalan keluar lain, biasanya melalui kulit, akan menjadikan kulit cantik dan bersih berseri.

2) Herblax – mengandungi 9 herba semulajadi kombinasi sains perubatan tradisi  dan teknologi barat. Harga (WM RM 52,50/ EM RM 55.00. Bolih diambil seminggu sekali 3-4 tablet, atau selang sehari 1 tablet.

Antara manfaat ialah –

*  Pembersihan najis yang tersekat

* membersikan usus secara maksima

* Membantu masalah sembelit

* Membantu proses semulajadi pergerakkan usus.

* Mengempiskan perut/ kurus

3) Lecithin soya – diekstrak dari kacang soya organik bukan GMO.( WM RM 52.50/ EM RM55.00)

Manfaat Utama :

* Membantu penyerapan semua vitamin larut lemak A,D,E,K.

* Menghalang enapan lemak di hati, sirosis hati dan hati berlemak, memulihkan kesihatan hati.

* Pelangsingan – menghalang obsiti

* Mencantikkan otot dan kulit dan melambatkan penuaan.

* Menghalang batu karang

* Meningkatkan daya ingatan dan meringankan stress.

* Menghalang tekanan darah tinggi.

* Memperbaiki prostat lelaki.

* Meringankan sembelit, melembutkan najis.

Peringkat Kedua Set Kurus Shaklee – memberikan segala  yang diperlukan olih badan dengan kadar kalori yang rendah agar semua  fungsi tubuh dapat berjalan lancar dan mempunyai tenaga yang diperlukan untuk menjalankan aktiviti harian serta minda yang cerdas.

slimming

3 produk penting diperingkat ini ialah ::~

1) Cinch Shake Mix– (WM RM 173.00/ EM RM 181.00) , Flavor- cafe latte, chocolata, vanilla.

Mengandungi 24 gram protin, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6 gram serat larut.

Manfaat Utama :

* mempunyai indek glisemik yang rendah ie 22, sesuai untuk pengidap kencing manis.

* Dipertingkatkan dengan leusine amino asid untuk memelihara otot semasa proses menurunkan berat badan.

* 24 gram protin membantu merasa kenyang dan puas.

* Glisemik yang rendah mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga.

* Memberikan 35% atau lebih daily value kepada 21 vitamin dan mineral penting.

Tiada perasa tiruan, warna atau pemanis.

2) Energising Soy Protin ( WM RM 150.00/ EM RM 155.00)

Dicadangkan diambil bersama 1 sudu esp kerana esp digunakan untuk membina otot dan otot menaikkan kadar metabolisma dan membakar kalori.

Makanan yang kaya dengan protin juga bolih menahan lapar yang mana boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan.

3) Cinch Energy Tea Mix – campuran matcha green tea powder, red tea extract, white tea extract dan rooibos red tea extracts ( WM RM 131.00/ EM RM 138.00)

* Selamat, penggalak tenaga semulajadi

* Ditambah dengan Taurina- meningkatkan tenaga dan ketahanan badan.

* Pilihan alternatif terbaik menggantikan minuman kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecergasan tubuh

* Merencatkan selera makan dan memberikan tenaga berterusan.

* Tanpa gluten, tiada perisa, pewarna dan bahan pemanis.

Testimoni Set Kurus Shaklee

Video kehilangan 103lb dengan produk cinch shake shakle di page video.

Kepada sesiapa yang inginkan konsultasi percuma dan ingin beli produk yang bersesuai dengan budget anda,boleh PM Amy di 0176954353 atau email di nooraidamy@gmail.com yerk!

 

NOOR AIDAMY MD NOOR (AMY)
ID 885411
nooraidamy@gmail.com
017-6954353
C.O.D area Kajang,Bangi,Semenyih
::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration.
These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::